Călin Ile (Federaţia Industriei Hoteliere din România): Trebuie să investim în hoteluri, aceasta este tema anului 2023 – VIDEO

5

Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, Călin Ile, afirmă că discuţiile despre starea turismului românesc nu au sens, atât timp cât nu sunt puse pe masă şi soluţii. În acelaşi timp, el a combătut fake-news-urile referitoare la faptul că hotelurile din România sunt proaste şi mai scumpe ca în alte ţări din Europa.

El a participat o dezbatere a Smart România – Educaţie în Business, organizată de Brand Media Production la Berăria Gambrinus (bd. Regina Elisabeta, nr 38, Bucureşti).

Întâlnirile acestea în care încercăm să ne plângem de ce se întâmplă în turismul românesc îmi provoacă fizic o durere. Ne concentrăm pe probleme, nu pe soluţii. Tot dezbatem şi nu găsim soluţii. Despre turism se ajunge la concluzia că hotelurile sunt proaste. A devenit un clişeu atât de mult vehiculat, că nu mai poţi să îl combaţi”, a susţinut Călin Ile.

Un alt clişeu pe care l-a scos în evidenţă este faptul că în România sunt cele mai scumpe hoteluri din Europa.

Este absolut fals. La Interstat şi Eurostat se spune că preţurile medii la hotelurile din România sunt la 50% din media europeană. Noi trebuie să investim în hoteluri, aceasta este tema anului 2023. Cerem ajutor de la stat, trebuie să ne ajute să investim. Trebuie stimulaţi cei care investesc”, a subliniat el.

Câteva cifre despre turiştii străini

Au fost 1,581 milioane de turişti străini anul trecut, faţă de trei milioane în 2018.

Nu avem puterea să ne asumăm un obiectiv în acest sens: România 2025 – patru milioane de turişti străini. Ar fi farul spre care ne îndreptăm. Şi, de aici, toate politicile s-ar conforma – buget, investiţii, oameni. Politicienii nu îşi asumă astfel de cifre. Ne punem obiective foarte îndepărtate. Intenţii bune, dar lipsite de pragmatism. Noi nu mai avem speranţă că România va deveni destinaţie turistică. Avem o ţară frumoasă, avem resurse, dar ce facem cu ele?”, a întrebat, retoric, Călin Ile.

Ce au spus:

Cristian Pitulice (consultant în turism Globe 365)

Alin Burcea (Paralela 45)

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here