Primarul dinozaur al Capitalei, ajuns putred de bogat din afaceri cu statul. Piedone și restaurantele fantomă

0

Cristian Victor Piedone Popescu (n. 15 februarie 1963, București) este un politician român, membru al PPU-SL, primar al Sectorului 4 din București de la alegerie locale din anul 2008 și până la demisia sa din 4 noiembrie 2015, cauzată de incendiul din clubul Colectiv.

Pe 3 noiembrie 2011 a anunțat în cadrul conferinței UNPR București că părăsește PC, iar pe 30 martie 2012 a anunțat că va candida pentru USL după câteva luni în care a stat la UNPR.

Revoluția l-a găsit pe Piedone șef de restaurant și de complex hotelier la mare. În 1990, s-a apucat de comerț în București, unde și-a deschis și Restaurantul Ciocârlia, pe cheiul Dâmboviței. În 1994, a intrat în PSD, pentru că tinerii PSD-iști își făceau mesele la el în restaurant. În 2000-2004, a fost consilier general și inspector la Primăria Sectorului 6.

Educație și formare

1998-2002 – absolvent al Universității „Petroșani”, licențiat în Științe Economice

1991-1995 – absolvent cu diplomă de bacalaureat al Liceului „Dimitrie Gusti”, București.

Piedone i-a făcut cadou terenul din parc fiului

Agentia Nationala de Integritate a cerut procurorilor sa verifice un posibil conflict de interese penal in cazul lui Vlad Popescu, fiului fostului primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Asta dupa ce Societatea Sport Team Kart, al carei unic asociat si administrator este Vlad Popescu, a incheiat, in 2013, un contract cu Administratia Domeniului Public a Sectorului 4, institutie din subordinea Primariei, potrivit raportului ANI.

Contractul, incheiat pe o perioada de patru ani, prevedea ca firma Sport Team Kart sa plateasca 21.648 de lei, in 2015, pentru 123 de zile, joi, vineri, sambata si duminica, doar in perioada aprilie – octombrie.

Daca analizam pretul contractului, stabilit in comun cu ADP, rezulta o chirie 176 de lei pe zi pentru 2.234 de metri patrati sau 0,07 lei/metru patrat/zi.

Contractul era semnat pentru 400 de metri pătrați, însă, în realitate, suprafața ocupată din parc și măsurată de inspectori era de 2.234 de metri patrati. Terenul se afla in imediata apropiere a pistei de karturi din parcul Lumea Copiilor din Sectorul 4 din Capitala.

Pentru anul 2017, contractul prevedea o chirie de 21.472 lei pe an, iar pentru 2018 si 2019 intelegerea era pentru 21.296 de lei.

Primarul Piedone a semnat, in calitate de primar, doua acorduri de functionare pentru Sport Team Kart, societate unde fiul sau detine, potrivit datelor de la Registrul Comertului, calitatea de asociat unic si administrator.

Dupa demisia din functia de primar a lui Cristian Popescu Piedone, in urma incendiului de la Clubul Colectiv si a protestelor de strada, firma lui Vlad Popescu a cerut, pe 29 decembrie 2015, rezilierea acestui contract cu primaria condusa de tatal sau. Contractul a incetat incepand cu 1 ianuarie 2016.

Potrivit inspectorilor ANI, alte doua societati care apartin copiilor fostului primar Piedone au primit autorizatii semnate de fostul edil.

Astfel, God Trust Enterprises, care are ca obiect de activitate desfasurarea activitatilor de restaurante, a primit trei acorduri si doua autorizatii de functionare, la aceasta firma fiind actionari fiul si fiica fostului primar.

In cazul Chocoland SRL, firma care are ca obiect de activitate „comertul cu amanuntul al painii, produse de patiserie si produse zaharoase”, Piedone a semnat un acord de functionare. Societatea apartine fiicei acestuia, care are calitatea de asociat unic si administrator, punctul de lucru fiind pe Bulevardul Dimitrie Cantemir din Sectorul 4.

Pe 14 septembrie 2016, ANI a solicitat Parchetului de pe langa ICCJ sa il cerceteze pe Cristian Popescu Piedone pentru conflict de interese.

ANI a precizat ca fostul primar al Sectorului 4 a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare.

Buncăr în loc de palat

5 noiembrie 2015. Probabil ca primarul demisionar Piedone va incercui aceasta data in calendar deoarece este ziua in care NU a mai ocupat fotoliul de edil al sectorului 4 unde a stat in ultimii 7 ani si jumatate.

N-a plecat nici mai sarac, nici mai bogat, daca ne luam dupa declaratiile de avere. Bani in casa au adus si sotia si baiatul, care au diverse afaceri.

Cristian Popescu-Piedone, primar sector 4: “Am fost suparat pe ea ca mi-a dat cateva rateuri. Ca-n filme. Poc, poc! N-am mai scos-o de vreo 3 ani din garaj si deja nu mai merg stergatoarele, geamul nu se mai lasa”

Acesta este unul dintre putinele momente in care Piedone vorbeste despre bunurile pe care le detine. Si atunci fara sa vrea, pentru ca de fapt isi prezenta unul dintre Cadillacuri, la o parada de masini de epoca. In total, conform declaratiei de avere de anul acesta, are 3 Cadillacuri, dar si alte doua  masini de epoca.

In acelasi document, Cristian Popescu trece bijuterii de familie in valoare de 20.000 de mi de euro, obiecte vechi si timbre in valoare de 15 mii de euro, un depozit de 61 de mii de euro, iar in 2014 a cerut la banca un card de credit de 5 mii de euro.

La capitolul terenuri si imobile bifeaza doua case in Bucuresti, dar si doua terenuri in Bragadiru. La fata locului gasim ridicata o cladire ce seamana mai degraba a buncar, nu a casa. Un buncar inconjurat de camere de luat vederi. Dintr-o vila impunatoare situata vis a vis iese la un moment dat fiul sau, dar nu scoate un cuvant in fata camerei de luat vederi.

Despre Vlad Popescu, tatal sau scrie in aceeasi declaratie de avere ca este administratorul unui restaurant, unde are un salariu de 24000 de lei pe an. Doar ca, asa cum reiese de pe site-ul companiei, este vorba de doua localuri, care se numesc “Jour FIXE” si se afla la cateva strazi distanta unul de celalalt.

Primul este pe strada Garmont si la acesta face referire Piedone in declaratie. Modul in care functioneaza acest restaurant ridica mari semne de intrebare.

Nu de alta dar cel care a construit cladirea a recunoscut ca a ridicat-o ilegal. A incercat apoi sa i se recunoasca proprietatea, dar nu a reusit. In schimb, primarul Piedone ar fi acceptat si aprobat mansardarea imobilului, pentru a deveni restaurant, in conditiile in care cladirea nu avea autorizatie de construire si implicit, era ilegala. Constructorul a dat primaria in judecata in 2010 dar a renuntat apoi brusc la proces.

Ioana Constantin, avocat Bucuresti” “A fost ridicat fara autorizatie de construire! Clientul meu vorbea de interese foarte mari, din partea primariei, primea inclusiv telefoane sa renunte.”

Daca asa este sau nu, greu de spus. Cert este ca in interior are dotari si finisaje de lux, de sute de mii de euro. La fel de somptuos este si al doilea local, aflat pe bulevardul Marasesti, intr-o zona protejata.

Barbat: “Daca va vede Piedone? Ca ii fotografiati pravalia? A fost mereu dechisa dar imi face impresia ca s-a dat asta jos in urma cu 2, 3 zile de cand cu incindentul.”

Cladirea de aici este uriasa, si desi e intr-o zona protejata, a fost si ea mansardata. Vecinii vorbesc despre nunti si botezuri care se tin in acest loc. Adica sute de oameni care petrec intr-un spatiu care nu are autorizatie de la pompieri. La fel ca la Colectiv.

Reporter: Dar de unde stiti ca e al lui Piedone? 
Femeie: Asta se aude de mult timp. 
Reporter: Si el vine mereu aici? Adica se intereseaza? 
Femeie: Da, vine adica atunci cand are evenimente, el vine.

Si sotia primarului a intrat in afaceri cu un salon de coafura. Deschis in fata casei in care locuia acum ceva timp, spatiul pare mai curand un butic de bloc. Oamenii din zona spun ca in casa din spatele coaforului a copilarit primarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here