Alin Burcea (Paralela 45): Bugetul de promovare a turismului este de râs – VIDEO

3

Alin Burcea, preşedintele Paralela 45 şi vicepreşedinte al ANAT, a vorbit la evenimentul SMART România – Educaţie în Business despre eşecul statului român în a gestiona a două companii aeriene, în privinţa promovării României în străinătate şi despre faptul că nu există profesionişti care să scoată în evidenţă imaginea ţării noastre.

Tarom este un eşec de succes. Iubim compania naţională, dar mi-e din ce în ce mai greu să lucrez. În general, deciziile la Tarom se iau atunci când noi nu mai avem nevoie de ele. Lucrăm greu. Iar dacă statul nu va susţine compania Tarom, uşor-uşor se va stinge de la sine. Dacă Tarom nu este sprijinită real, nu declarativ, nu ştiu cât mai putem s-o avem”, a afirmat Burcea la întâlnirea de luni de la Berăria Gambrinus.

Prezentarea lui Alin Burcea

O altă companie aeriană românească, Blue Air, a avut pierderi foarte mari.

Au avut pierderi de 230 de milioane de euro, despre aceste pierderi directorii de la Blue Air au trimis 52 de adrese către Guvern, ştie oricare ministru al Transporturilor, toată lumea a ştiut, inclusiv domnul ministru Grindeanu, cred că au venit vreo 30 de adrese, dar n-au făcut nimic. Degeaba preia statul un mort, economic vorbesc, nu se întâmplă nimic. Lucrurile în România se întâmplă ca în România”, a adăugat el.

În privinţa unui brand pentru ţara noastră, Alin Burcea a ironizat „frunza” ca logo şi a subliniat că este nevoie de specialişti pentru promovarea României în străinătate.

Frunza e logo, nu e brand. România are imagine, o pereche de blugi are brand. Noi nu avem o strategie de promovare. Ne repezim în influenceri. Eu nu am ce să fac cu ei ca firmă privată. Sigur că poate sunt buni, nu zic că nu sunt buni într-o strategie în care să îşi aibă şi ei bucăţica lor. Dar nu putem să spunem că aducem turişti străini în România cu influenceri”, a evidenţiat şeful companiei Paralela 45.

În opinia sa, România nu are brand.

Ce înseamnă asta?! Când spui Austria, ce spui? Viena, şniţel, Mozart. Italia – mafie, pizza… Când spui România, ce spui? Nu ştie lumea. Mai ales dacă îi scoatem pe Nadia Comăneci şi Ilie Năstase, care oricum se vor pensiona. Ideea e că noi nu avem o imagine şi când spui România nu te duce cu gândul la nimic. Începe un consiliu de brand acum care n-o să facă nimic, pentru că nu sunt specialişti, nu avem cu cine discuta”, le-a mai spus el participanţilor la dezbatere.

Bugetul de promovare

Burcea s-a plâns de faptul că pentru anul 2023 sunt trei milioane de euro bugetaţi pentru promovarea turismului, în 2022 au fost 1,4 milioane de euro.

Ăsta e buget de firmă, nu de ţară. E jenant ca sumă. Dar nici banii ăştia nu se consumă, din cauză că legislaţia este foarte greoaie. Avem un buget de promovare care e de râs”, a atras atenţia el.

Câte agenţii aduc turişti străini

Potrivit acestuia, sunt vreo 25 de agenţii care aduc turişti străini.

Până nu se face o obsesie naţională să aducem turişti străini, n-o să aducem niciodată. Nu cu buget de 1,4 milioane de euro, nu cu birourile turistice închise – aveam 15 în străinătate, sunt închise. Nu reuşim să participăm la târgul de la Berlin, cel mai mare cu public”, a mai spus Burcea.

El l-a criticat şi pe preşedintele Consiliului Concurenţei pentru faptul că a afirmat că participarea agenţiilor de turism private la târguri de profil este ajutor de stat.

Soluţii
Există o propunere a ANAT – prima de incoming pentru agenţiile care aduc turişti străini. Trebuie luate măsuri spectaculoase, buget de 20 de milioane de euro, să fie deschise birourile din străinătate. E greu. Trebuie oameni profesionişti care să lucreze la acest brand „România”. Ne trebuie un ministru care să înţeleagă turismul şi acte normative care să ne sprijine”, a evidenţiat Alin Burcea.

Ce au spus:

Călin Ile (Federaţia Industriei Hoteliere din România)

Cristian Pitulice (consultant în turism Globe 365)

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here