În ultimii 20 de ani, toate guvernele au promis că vor investi în construcția de spitale noi și modernizarea sau reabilitarea celor existente. Cu toate acestea, promisiunile în cele mai multe cazuri au rămas doar pe hârtie.
În cadrul dezbaterii “Cercetare și Inovare în Medicină și Farmacie”, Virgil Profeanu, CEO și fondator VEGO HOLDING, grup de companii cu experință vastă în proiectarea de investiții publice și private, a menționat că din păcate, în România nu s-au făcut multe spitale în ultimii 20 de ani.
Actuala Coaliție de la Palatul Victoria și-a asumat, prin programul de guvernare, investiții masive în sănătate, construcția a 10 spitale noi, inclusiv maternități, reabilitarea a 25 de spitale județene și a 110 spitale municipale și orășenești.
Virgil Profeanu s-a arătat destul de sceptic că până la finalul anului 2024 toate aceste investiții asumate de Guvern vor fi duse la bun sfârșit.
“În ultimii ani, s-au vehiculat necesitatea de construire a unor spitale regionale, au fost lansate și licitații, mai întâi în 2006 sau 2007, și ulterior au fost reluate câțiva ani mai târziu, dar s-au soldat cu eșec, adică nu s-a mers mai departe”, a precizat Virgil Profeanu.
El a prezentat care este traseul firesc și pe ce perioadă de timp se întinde din punct de vedere teoretic. Doar că la noi în România lucrurile nu sunt atât de simple precum par. Astfel că de la 3-4 ani, perioadă necesară pentru ridicarea unei unități spitalicești noi, se ajunge să depășim chiar și 8 ani.
“Am ajuns astăzi să avem unități spitalicești care nu sunt la nivel satisfăctor de asigurare a calității serviciilor, de asigurarea exigențelor referitoare la scenariul de securitate la incendiu”, făcând astfel referire la ultimele incidente care au avut loc în România.
Citiți și: UPDATE/ INCENDIU la „Matei Balș”. S-a înregistrat un nou deces. Numărul victimelor a urcat la 5
“Investițiile noi sunt consumatoare de resurse și se întind pe o perioadă de timp foarte mare din mai multe motive”, a menționat Virgil Profeanu, CEO și fondator VEGO HOLDING.
Realizarea de investiții se face în baza unui studiu de fezabilitate, după care urmează studiul tehnic și ulterior abia ajungem la execuție.
“Un studiu de fezabilitate se poate face în 4 luni, un studiu tehnic se poate realiza în 6 luni, execuția unui spital se poate face în 24 de luni. Asta ar însemna aproape 3 ani de zile. Nu ar fi mult, dar de fapt acești 3 ani se transforma în 6 sau chiar 7 ani. De ce?”, a întrebart retoric Virgil Profeanu.
Contestațiile și lipsa sursei de finanțare dublează perioadă realizare a unei investiții
“Lansarea unei licitații pentru un Studiu de Fezabilitate durează 2 luni, contestațiile, până la semnarea unui contract pentru studiu mai durează între două și șase luni, după care se mai pierde timp cu găsirea sursei de finanțare (de la buget, din finanțare europeană etc) poate să mai dureze încă vreun an de zile. Urmează apoi licitația pentru proiectul tehnic, mai nou se merge cu proiectarea tehnică la pachet cu execuția, iar aici până la organizarea licitației propriu-zise mai trec 2-4 luni plus contetațiile între 2 și 12 luni. Și uite așa din ceea ce credeam la început că durează 3-4 ani de zile de fapt durează 7-8 ani”, a explicat Virgil Profeanu.
Potrivit domniei sale, problema este sistemică și de legislație. “Cel puțin pentru structura medicală ar trebui să existe o scurtare a procedurilor. Pe lângă aceste proceduri tehnice legate de investiții, la majoritatea investițiilor e nevoie și de realizarea unui plan urbanistic zonal. Dacă vorbim de București, aici trebuie să luăm în calcul cam un an de zile, în alte orașe poate dura până la 3 ani de zile. Și uite așa ajungem la 10 ani de zile de la ideea unei investiții și până când avem o investiție materializată”, a explicat Virgil Profeanu.
O soluție de luat în calcul
Conform CEO-ul VEGO HOLDING, lucrurile pot fi mai scurte dacă s-ar opta pentru modernizarea unităților medicale existente pentru că există clădirile, SF și proiectul tehnice se pot face mult mai repede.
“Iată că răspundem la întrebarea de ce nu s-au făcut spitale noi de către stat, decât foarte puține sau modernizarea unora vechi”, a punctat Virgil Profeanu.
În același timp, el a explicat că în sectorul privat lucrurile arată cu totul altfel.
“Aici stăm mai bine și avem diverse spitale sau clinici operate de fonduri de investiții sau alți operatori privați”, a meníonat Virgil Profeanu.
Citiți și: