UPDATE/ INCENDIU la „Matei Balș”. S-a înregistrat un nou deces. Numărul victimelor a urcat la 5

0

Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţă la un pavilion al Spitalului ”Matei Balş” din Capitală, fiind declanşat planul ”roşu”. Patru persoane au decedat. Restul pacienţilor sunt transportaţi la mai multe spitale. La Institutul ”Matei Balş” s-au deplasat şeful DSU, Raed Arafat, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, secretarul de stat în MS Andreea Moldovan, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.

Patru persoane au decedat vineri dimineaţa în incendiul de la Institutul „Matei Balş” din Capitală. În urmă cu puțin timp a fost înregistrată încă o victimă, astfel numărul victimelor a urcat la 5 persoane.

Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, trei persoane au fost găsite după ce s-a degajat fumul, iar o a patra a fost resuscitată, dar fără rezultate pozitive.

Raed Arafat a precizat că apelul la 112 a venit la ora 5 dimineaţa.

De incendiu au fost informaţi premierul Florin Cîţu, precum şi miniştrii Sănătăţii şi de Interne.

„Pacienţii sunt evaluaţi. Până acum au fost transferaţi la „Victor Babeş” patru pacienţi. După informaţiile mele, cu siguranţă vor fi şi alte transferuri. Pacienţii sunt evaluaţi în acest moment în camera de gardă la „Matei Balş”. Este clar că este o problemă şi vorbim despre institutul cel mai bine finanţat din această ţară. De asemenea, vorbim despre spitalul care a tratat, sunt două spitale mari în Bucureşti care au tratat, foarte mulţi pacienţi, au fost folosite la capacitate până astăzi. (…) În acest moment, nu am decât informaţiile acestea că există trei decese deja”, a afirmat ministrul, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, precizând că situaţia este evaluată şi vor fi luate toate măsurile, conform Agerpres.

Potrivit lui Raed Arafat, la ora 5.03 incendiul a fost anunțat prin apel la 112, la 5.13 a fost pimul echipaj sosit, iar la 5.14 a fost declanșat planul roșu. La acest moment, intervenția este finalizată, nu mai sunt persoane de evacuat.

„Rămâne problema celor care vor investiga cauzele incendiului, asupra cărora nu vom specula. În afară de cei 4 decedați, nu există persoane care au suferit probleme grave din cauza incendiului. Nu mai avem pacienți cu arsuri”, a spus Raed Arafat.

Doi pacienţi sunt în stare gravă

Două femei şi doi bărbaţi, cu vârste între 62 şi 89 de ani, au fost transportaţi la Institutul „Marius Nasta” după incendiu, doi fiind în stare severă, potrivit managerului, dr. Beatrice Mahler.

Ea a precizat că „Marius Nasta” are 32 de locuri libere în secţia de îngrijire a pacienţilor cu COVID.

„Una dintre femei este echilibrată. Unul dintre bărbaţi este cu necesar de oxigen crescut. Din păcate, doi dintre pacienţi – o femeie şi un bărbat – au stare generală gravă şi au fost trimişi în Terapie intensivă. (…) Sunt conştienţi”, a explicat Mahler.

Pacienţii nu au arsuri.

În contextul acestui incident, managerul de la „Marius Nasta” a vorbit despre necesitatea unei expertize tehnice a tuturor instalaţiilor sanitare şi electrice din spitale.

Noi avem centrală proprie la Institutul ‘Marius Nasta’ şi am încercat să avem autonomie tocmai pentru a nu avea probleme în acest sens. Instalaţiile de oxigen sunt suprasolicitate, debitele de oxigen pe care le necesită aceşti pacienţi sunt foarte mari. Să nu uităm că pe lângă instalaţiile de oxigen avem şi instalaţiile electrice, o infrastructură care trebuie modificată. S-a spus acest lucru după incendiul de la Piatra Neamţ. Au fost atunci controale tocmai pentru a evalua starea spitalelor şi pentru a vedea ce investiţii sunt necesare. Cu siguranţă trebuie să facem paşi în acest sens şi să trecem la treabă. Au fost controale tocmai pentru a evalua care este vechimea spitalului, care este necesarul de investiţii pe partea de infrastructură. În acest moment, este nevoie de o expertiză tehnică a tuturor instalaţiilor sanitare şi electrice din acest institut, lucrăm la acest lucru, nu se pot face evaluări corecte fără să avem astfel de date„, a subliniat medicul, citată de Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here