Ce ascunde Florin Vasile Cîțu înainte de alegeri? SURSE OFICIALE: “Cu siguranță vom avea o nouă rectificare în decembrie”

0

Cabinetul Orban a aprobat ieri, în ședință de Guvern, cea de a treia rectificare bugetară pe anul 2020. Prin această rectificare, deficitul bugetar pentru anul 2020 a fost majorat la 9,1% din PIB, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contracție economică de 4,2 și un PIB nominal de 1.050 de miliarde de lei, a anunțat ministrul Finanțelor Florin Vasile Cîțu. Ceea ce a uitat să menționeze ministrul Finanțelor este că luna viitoare Guvernu va fi nevoit să aprobe o nouă rectificare bugetară, iar deficitul ar putea depăși pragul de 100 de MILIARDE DE LEI, deficit RECORD al României.

“Deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu 5 miliarde de lei, din care 4,2 miliarde de lei provin din diminuarea veniturilor bugetului general consolidat și 0,8 miliarde de lei prin majorarea cheltuielilor bugetului general consolidate”, a spus Florin Vasile Cîțu.

Citiți și: Pandemia și Guvernul liberal ne îngroapă în deficit, într-un an electoral

Potrivit ministrului, veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la valoarea de 337,8 miliarde de lei, respectiv, 32,2% din PIB, din care 298,3 miliarde de lei – 28,4% din PIB venituri din economie – și 39,5 miliarde de lei – 3,8% din PIB fonduri externe nerambursabile.

Venituri mai mici de 33% din PIB, “Cheltuielile” o iau razna

“Această estimare a veniturilor bugetului general consolidat, suma este mai mare decât suma încasată anul trecut, în 2019, la bugetul general consolidat. Cheltuielile bugetului general consolidat sunt estimate în valoare de 433,8 miliarde lei, respectiv, 41,3% din PIB. Prin această rectificare se asigură continuarea finanțării investițiilor, astfel că aceste investiții sunt estimate la 55 de miliardede lei, în creștere față de bugetul inițial cu 4,4 miliarde de lei. Așa cum am menționat, cheltuielile pentru investiții au fost pe primele zece luni în valoare de 35,4 miliarde de lei, depășind sumele investite pe tot anul în 2016, în 2017, precum și în anul 2018. În plus, prin această rectificare se asigură finanțarea necesară în domeniul sănătății, al asistenței sociale și educației”, a precizat ministrul.

“Dar halatu’, halatu’, cât e halatu’?”

Ceea ce omite domnia sa, ministrul Finanțelor, să precizeze ACUM, înainte cu câteva zile de alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 6 decembrie, este faptul că până la finele acestui an, Guvernul României are “mari șanse” să fie nevoit să aprobe o nouă rectificare bugetară și să majoreze deficitul bugetar cu doar câteva de miliarde în plus, ceea ce ar putea duce valoarea deficitului la peste 100 de MILIARDE de lei.

PiataPresei.ro a tras un semnal de alarmă referitor la DEFICITUL BUGETAR din acest an.

UPDATE Criza din sănătate pune presiune pe buget: Deficitul în 2020 crește la 9,1% din PIB. Cîțu „acoperă” găurile cu noi datorii, dar se laudă cu venituri mai mari

În urmă cu o săptămână trăgeam un semnal de alarmă, cu privire la cea de-a PATRA RECTIFICARE din 2020. Surse guvernamentale au declarat pentru PIATAPRESEI că până la finele acestui an, Guvernul Orban va fi nevoit să aprobe ÎNCĂ o rectificare bugetară, imediat dupa alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 6 decembrie 2020. (Mai multe amănunte în zilele următoare).

Am discutat cu mai multe SURSE GUVERNAMENTALE care ne-au precizat că este mai mult ca sigură o nouă rectificare bugetară până la finele anului. Deocamdată sursele nu ne-au putut preciza dacă prin rectificarea bugetară care s-ar putea face după alegeri, Ministerul Finanțelor va fi nevoit să majoreze din nou deficitul bugetar, dar sunt șanse mari să apeleze o nouă creștere, cu câteva miliarde.

Ce spune Consiliul Fiscal?

Consiliul Fiscal apreciază un nivel probabil al deficitului bugetar pentru anul 2020, potrivit metodologiei cash, în jurul valorii de 9,8% din PIB, cu 0,7 puncte procentuale peste estimarea Ministerului Finanţelor Publice, conform opiniei instituţiei cu privire la cea de-a treia rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2020.

“Pe partea de venituri bugetare, CF apreciază drept probabilă materializarea unui gol total de venituri fiscale şi din contribuţii de asigurări plus alte venituri la nivelul anului 2020 (potrivit execuţiei cash) de aproximativ 6,5-7,5 miliarde de lei (circa 0,65%-0,75% din PIB)”, se arată în documentul aprobat de Consiliul Fiscal, citat de Agerpres.

În aceste condiţii, reprezentanții Consiliului Fiscal, condus de Daniel Dăianu, apreciază un nivel probabil al deficitului bugetar pentru anul 2020 potrivit metodologiei cash în jurul valorii de 9,8% din PIB, cu 0,7 puncte procentuale peste estimarea MFP.

 Nota: Opiniile şi recomandările formulate de CF au fost aprobate de preşedintele Consiliului Fiscal, în urma însuşirii acestora de către membrii Consiliului, prin vot, în şedinţa din data de 23 noiembrie 2020. 

Mai multe detalii despre Opinia Consiliului Fiscal puteti citi AICI.

Pe cine credem? Consiliul Fiscal sau pe *premierul desemnat Vasile*

Așa cum menționam în repetate rânduri, domnul ministru al Finanțelor ar trebui să cunoască faptul că “minciuna are picioare scurte”. Asta înseamnă că ar trebui să ne arate situația reală a Bugetului din acest an și să facă estimări clare cu privire la DEFICITUL BUGETAR, nu să omită să prezinte public aceste informații, dată fiind Campania electorală.

Pe această cale vă invităm pe dumneavoastră, cititorii noștri, să vă exprimați opiniile și să trageți singuri concluziile.

Noi doar vă putem explica unele lucruri, vă prezentăm punctele de vedere ale “principalilor actori”, d-voastra decideți cine are sau nu dreptate.

VIDEO – Briefing de presă susținut de ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la finalul ședinței de guvern din 23 noiembrie 2020. Sursa: Guvernul Romaniei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here