Pandemia și Guvernul liberal ne îngroapă în deficit, într-un an electoral

0

Mai mult de jumătate din deficitul înregistrat în primele nouă luni ale anului, respectiv 37,12 miliarde de lei (3,51% din PIB), reprezintă sumele lăsate în mediul economic prin facilităţi fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, informează Ministerul Finanţelor Publice, în raportul privind execuţia bugetului general consolidat în perioada ianuarie-septembrie 2020, conform Agerpres.

În primele nouă luni ale anului 2020, execuţia bugetară indică un deficit bugetar de 67,27 miliarde de lei (6,36% din PIB), de aproape trei ori mai mare faţă de deficitul de 26,97 miliarde de lei, respectiv 2,6% din PIB, consemnat în perioada similară a anului trecut.

În condiţiile în care după primele opt luni ale acestui an deficitul bugetar se cifra la 54,77 miliarde de lei (5,18% din PIB), numai în luna septembrie soldul negativ a urcat cu 12,5 miliarde de lei, un sfert din deficitul înregistrat în tot anul 2019 (48,3 miliarde de lei).

Cu ce explicații vine Ministerul de Finanțe?

„Creşterea deficitului bugetar aferent primelor nouă luni ale anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată, pe partea venituri, de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-septembrie din cauza crizei, precum şi ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada crizei (16,15 miliarde de lei)”, se arată în raportul MFP.

Alte explicații sunt cele referitoare la creşterea cu 3,22 miliarde de lei a restituirilor de TVA, faţă de nivelul aferent perioadei ianuarie-septembrie 2019, pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, precum şi de bonificaţiile acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit şi a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,57 miliarde de lei, potrivit sursei citate.

Ce spune Florin Cîțu?

„România trece alături de economia globală prin cea mai mare criză din ultimii 100 de ani. Nu o spun eu, o spun toţi cei care se uită azi la economiile globale. Şi totuşi, tot ei spun, şi din ce în ce mai mulţi vin şi confirmă, România va trece peste această perioadă cu o situaţie mult mai bună decât o estimau toţi analiştii, Comisia Europeană şi alţii”, a declarat ministrul, în cadrul unei conferințe de presă, conform Agerpres.

Potrivit lui Cîțu, scenariul de bază, revenirea în V, este un scenariu care va fi confirmat şi este confirmat de date.

Ministrul a explicat de unde vine acest deficit URIAȘ, dar nu a uitat să arunce un nou atac la adresa PSD.

„Deci ca să fie şi pe înţelesul socialiştilor. Am eliminat toate acele taxe pe care le-aţi introdus voi, suntem în cea mai mare criză economică şi am reuşit să rambursăm mai mult decât aţi rambursat voi anul trecut TVA cu 3,22 miliarde de lei. Acesta înseamnă că firmele beneficiază de mai mulţi bani”, a spus Florin Cîţu.

Ce a uitat ministrul Finanțelor Publice? Sau a omis

Vă prezentăm mai jos un tabel cu veniturile și deficitul, respectiv excedentul bugetar, raportat de instituția „păstorită” în prezent de dl ministru Florin Cîțu.

Sursa: Date MFP

In tabelul de mai sus am scos datele referitoare la perioada 01 ianuarie – 30 septembrie din fiecare an, începând cu 2009 si până în prezent. (Datele mai vechi nu mai sunt disponibile pe siteul MFP)

Concluziile le puteți trage fiecare.

Piatapresei.ro solicită ministrului Finanțelor Publice, Florin Cîțu, dacă se simte ofensat de acest articol sau nu, să ne răspundă public la următoarele întrebări:

1. Cum explicați faptul că ați reușit să înregistrați cel mai mare deficit, la 9 luni, din 2009 până în prezent?

2. „Criza” de care vorbiți d-voastră este mai mare, adâncă, dificilă față de cea din 2008-2009?

3. Care sunt bazele d-voastră când spuneți că scenariul de bază este în formă de V?

4. La ce valoare se ridică împrumuturile totale contractate de Ministerul Finanțelor Publice, de la începutul anului și până în prezent?

5. Având în vedere că lucrați de mulți ani în domeniul „Finanțelor”, vă rugăm să ne precizați când considerați d-voastră că va fi aprobatul Bugetul pe anul 2021? Și ne puteți explica de ce refuzați să pregătiți proiecția bugetară pentru anul următor și să o prezentați public în acest an?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here