AI, ai, ai: Ce crede Elon Musk despre ChatGPT

1
NTV Kenya

ChatGPT a fost în atenția multor comentatori în ultima perioadă, inclusiv a noastră. Dar ne referim în primul rând la comentatorii „de prestigiu”, printre care se numără Elon Musk, CEO-ul Twitter și unul dintre fondatorii OpenAI, care a creat ChatGPT. În ceea ce îl privește pe Elon Musk, interacțiunea inteligenței artificiale cu el este dură: miliardarul a criticat câteva dintre răspunsurile chatbot-ului.

Elon Musk și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspunsurile aparent inflexibile ale inteligentei artificiale ChatGpt. Acesta a spus „că nu este niciodată permis din punct de vedere moral să rostiți o insultă rasială – chiar dacă acest lucru este singura modalitate de a salva milioane de oameni de la o bombă nucleară”, scrie Business Insider.

Luni, ca răspuns la un retweet al unei capturi de ecran a răspunsului ChatGPT la o întrebare despre un scenariu ipotetic care implică insulte rasiale, Musk a spus : „Îngrijorător”. Întrebarea a fost pusă de Aaron Sibarium, jurnalist la publicația conservatoare The Washington Free Beacon. „ChatGPT spune că nu este niciodată permis din punct de vedere moral să rostiți o insultă rasială – chiar dacă acest lucru este singura modalitate de a salva milioane de oameni de la o bombă nucleară”, a scris Sibarium pe Twitter împreună cu captura de ecran.

Citiți și: ChatGPT, geniu sau mediocru?

Există un mare pericol în antrenarea unei inteligențe artificiale să mintă

În decembrie, ca răspuns la un tweet al lui Alex Epstein, un expert în energie care a susținut utilizarea combustibililor fosili, cu ceea ce părea a fi o captură de ecran a unui răspuns ChatGPT care refuză să argumenteze în favoarea combustibililor fosili, Musk a spus : „Există un mare pericol în antrenarea unei inteligențe artificiale să mintă”.

„Utilizarea combustibililor fosili are un impact negativ semnificativ asupra mediului și contribuie la schimbările climatice”, a părut să spună chatbot-ul ca răspuns la solicitarea lui Epstein. Nu era clar la ce parte a răspunsului se referea Musk. Când Insider i-a pus aceeași întrebare chatbotului, acesta a oferit un argument care susține utilizarea combustibililor fosili, dar nu a oferit un articol care să spună că utilizarea combustibililor fosili a ajutat mediul.

Musk a lăsat, de asemenea, două emoji-uri cu flăcări sub un tweet al lui Delian Asparouhov, director la Founders Fund, care își exprimă neîncrederea față de ceea ce păreau a fi răspunsurile contrastante ale ChatGPT la solicitările referitoare la președintele Joe Biden și fostul președinte Donald Trump.

Dezinformare și părtinire?

Musk a părut la început entuziasmat de tehnologia OpenAI. La începutul lunii decembrie, el a spus că chatbot-ul era „înfricoșător de bun” și a evidențiat mai neutru diferitele abilități ale botului. Cercetătorii au declarat în decembrie că ChatGPT părea să fie capabil să treacă examenul de licență medicală din SUA, deși cercetarea era încă în curs de revizuire de către colegi. Mai multe școli și universități au interzis chatbot-ul din cauza temerilor că ar putea ajuta studenții sa copieze temele.

Alții sunt îngrijorați de faptul că standardele etice ale botului nu sunt suficient de înalte. Au apărut mai multe cazuri de părtinire, iar Sam Altman, CEO-ul OpenAI, a recunoscut săptămâna trecută că ChatGPT a avut „deficiențe în privința părtinirii”. OpenAI spune că a îmbunătățit tehnologia de când a fost lansată în noiembrie, parțial din cauza feedback-ului de la utilizatori.

„Dacă ați încercat ChatGPT (…) veți vedea o diferență semnificativă în ceea ce privește cantitatea de dezinformare și cât de mult conținut părtinitor este difuzat”, a declarat Abhishek Gupta, fondatorul Institutului de Etică AI din Montreal, pentru Insider.

Va urma…

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here