ChatGPT, geniu sau mediocru?

7
Business Today

Chat GPT este cel mai în vogă instrument de inteligență artificială, capabil să genereze conținut scris. E noua revelație AI, care a generat, în afara entuziasmului tehnologic, destule dileme. Menționăm doar una: într-o bună zi ar putea lua locul scriitorilor, jurnaliștilor și nu numai… Provocările chatbot-ului cu care și despre care vorbește toată lumea. Inclusiv în română…

Mai întâi să definim, pe scurt, ce e un chatbot: este o aplicație software concepută pentru a imita o conversație de tip uman pe baza indicațiilor utilizatorului.

Chatbot-ul ChatGPT, cu care utilizatorii pot purta conversații inclusiv în limba română, poate trece examenele de la o facultate de drept din SUA, deși are performanțe „mediocre”, conform Reuters. Deși nu poate depăși performanțele studenților la drept la examene, „robotul” conversațional produs de OpenAI poate obține o notă de trecere, potrivit unui grup de patru profesori de la Universitatea din Minnesota.

Ei au testat popularul chatbot de inteligență artificială pentru a genera răspunsuri la examenele de la patru cursuri care s-au desfășurat deja, apoi le-au evaluat la grămadă cu lucrările studenților. 

Chatbot-ul cu care utilizatorii pot purta conversații inclusiv în limba română, poate trece examenele de la o facultate de drept din SUA, deși are performanțe „mediocre”, conform Reuters. Deși nu poate depăși performanțele studenților la drept la examene, „robotul” conversațional produs de OpenAI poate obține o notă de trecere, potrivit unui grup de patru profesori de la Universitatea din Minnesota.

Deși „ChatGPT ar putea fi un student la drept destul de mediocru”, după cum spune profesorul Jonathan Choi, care a colaborat cu profesorii Kristin Hickman, Amy Monahan și Daniel Schwarcz, punctajul obținut la examene ar fi suficient pentru a-i aduce chatbot-ului o diplomă în drept. Profesorii de drept de la Universitatea din Minnesota au cerut Chat GPT să răspundă la întrebări legate de delicte, beneficii pentru angajați, taxe și aspecte ale dreptului constituțional. 

Citiți și: Și Amazon concediază: Dispare divizia de drone?

Testele au inclus un total de 95 de întrebări cu răspunsuri multiple și 12 întrebări tip eseu.

Notele obținute de ChatGPT au variat. A obținut B la examenul ce conținea întrebări legate de dreptul constituțional și C la cel despre delicte și taxe. 

Un partener de conversație…

Programul ChatGPT a fost lansat spre sfârșitul anului 2022 de OpenAI, startup-ul de inteligență artificială co-fondat de Elon Musk, pe care miliardarul l-a „abandonat” în 2019. Este un „partener de conversație” capabil să îți răspundă la tot felul de întrebări, să rezolve probleme matematice, să scrie articole sau să facă recomandări. La începutul lui 2023, OpenAI a anunțat pe Discord că „robotul” conversațional, care în prezent funcționează gratuit, ar putea avea o versiune monetizată care se va numi ChatGPT Professional. 

Din câte se pare, Microsoft are de gând să investească enorm în AI. Recent, compania a anunţat o nouă investiţie multianuală, de mai multe miliarde de dolari, în OpenAI. Acordul marchează a treia fază a parteneriatului dintre cele două companii.

Există însă dileme legat de ChatGPT, cum de altfel există dileme în general legate de inteligența artificială. Spre exemplu, există deja o întreagă literatură online despre cum companiile pot folosi ChatGPT pentru conținut de marketing pe social media. În câteva secunde, specialiștii în marketing generează texte noi, iar inginerii de software depanează coduri, potrivit Bloomberg.

Școlile din New York au interzis ChatGPT

Milioane de oameni s-au „jucat” cu el în ultima lună, folosindu-l pentru a scrie poezii sau cântece, pentru a încerca să îl păcălească sau în scopuri mai practice, cum ar fi să ajute la redactarea unui e-mail. Toate aceste interogări, solicitări, fac ChatGPT și mai inteligent, relatează Associated Press. Ceea ce poate fi și cam periculos…

Impactul pe care îl are deja ChatGPT aduce în discuție și perspectiva dispariției sau limitării unor meserii din domeniul creativ. La modul general, în mijlocul entuziasmului (creat pe rețele de socializare mai ales), cercetătorii au emis note de precauție. Mai mult, școlile publice din New York au interzis utilizarea acestuia. De ce? ChatGPT poate fi problematic în sistemul de învățământ, mai ales după ce mai mulți elevi și studenți au început să-l folosească pentru a-și scrie referatele, temele și proiectele primite la cursuri. Astfel, școlile din SUA au intrat în alertă, iar în New York autoritățile au decis deja să interzică studenților, elevilor și profesorilor să folosească acest instrument în activitatea educațională.

Experții spun că întreprinderile trebuie să se gândească la politicile lor pentru noul instrument cât mai curând. Dacă nu o fac, acestea riscă unele dintre capcanele pe care ChatGPT și alte modele de inteligență artificială le pot introduce, cum ar fi erori factuale, încălcarea drepturilor de autor și scurgeri de informații sensibile ale companiei.

Epilog

Sam Altman, directorul general al OpenAI, a declarat că: „În curând veți putea avea asistenți utili care să vă vorbească, să vă răspundă la întrebări și să vă dea sfaturi. Mai târziu, veți putea avea ceva care să plece și să facă sarcini pentru dumneavoastră. În cele din urmă veți putea avea ceva care pleacă și descoperă noi cunoștințe pentru dumneavoastră”, potrivit The Guardian.

ChatGPT este incredibil de limitat, dar suficient de bun la unele lucruri pentru a crea o impresie înșelătoare de măreție”, a mai declarat pe Twitter, Sam Altman. Oamenilor le cam place „impresia înșelătoare de măreție”, am putea adăuga.

„Pentru a determina dacă ceva a fost scris de un om sau de o inteligență artificială, puteți căuta absența experiențelor personale sau a emoțiilor, puteți verifica inconsecvența stilului de scriere și puteți urmări utilizarea de cuvinte de umplutură sau fraze repetitive. Acestea pot fi semne că textul a fost generat de o inteligență artificială”. Astfel i-a răspuns ChatGPT unui reporter Associated Press atunci când a fost întrebat cum să facă diferența.

Curând vom vorbi și despre DALLE•2 – sistemul AI care i-a cucerit pe cei din lumea artei și fashion. Și aici discutabil…

Trei lucruri „utile”

  • Ce e GPT? Este un model care folosește algoritmi de învățare ca să genereze text inteligibil pentru oameni. Este acronimul denumirii „Generative Pre-trained Transformer”.
  • Ce e ChatGPT? E o extensie la tehnologia GPT, folosită pentru a produce dialog cu utilizatorul. ChatGPT permite utilizatorilor să primească răspunsuri la întrebări sau să poarte o conversație foarte similară cu una naturală.
  • Ce e DALLE•2? E un sistem de Inteligență Artificială care creează imagini realiste și artistice pornind de la o descriere făcută în limbaj natural. Denumirea aplicației e o combinație stilizată între numele pictorului Salvador Dali și personajul Pixar, Robotul WALL-E.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here