Joe Biden: „Xi Jinping este un dictator”. Ce a răspuns liderul Chinei

0
Sursa foto: Reuters

Joe Biden a spus că Xi Jinping este un „dictator”, iar președintele chinez a declarat că „planeta este suficient de mare”.

Joe Biden: „Xi Jinping este un dictator”. Ce a răspuns liderul Chinei

Preşedintele SUA Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping au restabilit miercuri un dialog. Dialogul era în aşteptare de un an. Cei doi şi-au expus şi diferendele, în special în ceea ce priveşte Taiwanul, relatează AFP, conform Agerpres.

Preşedintele american a afirmat că încă îl consideră pe omologul său chinez un „dictator”. Biden a făcut declarația la încheierea unei conferinţe de presă, menită să salute rezultatul summitului de la San Francisco.

„Este un dictator în sensul că iată un om care conduce o ţară, o ţară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”, a afirmat preşedintele SUA, folosind o expresie care a indignat Beijingul în trecut.

Summitul celor doi lideri s-a încheiat miercuri în California cu „progrese reale”, potrivit preşedintelui american. Acesta a afirmat că doreşte „să se asigure că rivalitatea nu degenerează în conflict”.

Joe Biden a salutat, de asemenea, discuţiile „constructive şi productive” cu omologul său chinez Xi Jinping. Biden a anunțat un acord privind restabilirea comunicaţiilor militare între cele două ţări. El a subliniat angajamentul Beijingului de a lupta pentru combaterea traficului cu fentanil.

„Tocmai am încheiat câteva ore de convorbiri cu preşedintele Xi şi cred ca acestea au fost cele mai constructive şi mai productive discuţii pe care le-am avut”, a declarat preşedintele Biden în cadrul conferinţei de presă.

Xi Jinping: Consecințele”insuportabile” ale unei confruntări

La rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat asupra consecinţelor „insuportabile” ale unei confruntări. Acesta a estimat, potrivit unei traduceri în limba engleză, că China şi Statele Unite nu-şi pot „întoarce spatele”.

„Planeta este suficient de mare pentru ca ţările noastre să prospere”, a afirmat Xi. Washingtonul şi Beijingul se află într-o competiţie acerbă, fie că este economică, tehnologică, strategică sau militară.

„Cred cu tărie într-un viitor promiţător pentru relaţia bilaterală”, a declarat Xi Jinping. El a avertizat în acelaşi timp împotriva oricărei încercări a Statelor Unite de a „remodela” China.

Preşedintele chinez i-a cerut omologului său american Joe Biden să „înceteze înarmarea Taiwanului”. Xi Jinping a validat reluarea comunicării la nivel înalt între cele doua armate, a anunţat joi Beijingul.

„Statele Unite trebuie să înceteze să înarmeze Taiwanul şi să sprijine reunificarea paşnică a Chinei”, declarat Xi Jinping în cadrul întrevederii avute cu Joe Biden în California.

„Reunificarea Chinei va fi realizată, este inevitabil”, a declarat preşedintele chinez în cadrul convorbirilor avute cu omologul său american, potrivit unui raport al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here