IPEC Alba Iulia, condusă de Cristian Covaciu, este o companie producătoare de articole de vitrus şi porţelan cu 100% capital românesc, lider în România în producerea articolelor de menaj din ceramică şi unul dintre principalii producători mondiali în domeniu.
Cristian Covaciu a participat la dezbaterile SMART România – Educaţie în Business (SREiB) – ediţia a V-a, organizate la Blaj, la Pensiunea „La Vie”, pe tema „Alba – județul cu cei mai mulți antreprenori români și cele mai mari investiții străine”.
A mărturisit că Alba este judeţul său natal iar în Alba Iulia şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă.
De la manufactură la performanţă mondială
Totul a început în 1 decembrie 1990, în garajul casei, cu un capital de doar o sută de mărci germane. Era o mică fabrică de manufactură, cuptoarele fiind realizate de el.
IPEC a ajuns în prezent la peste 1% din producţia mondială de farfurii.
„Producem, astăzi, 50 de milioane de farfurii pe an şi asta ne poziţionează undeva în top 3 sau 5 între cei mai mari producători din lume. Socoteam zilele trecute că, la ora asta, în jur de 650 de milioane de farfurii au fost vândute şi şansele ca dumneavoastră să folosiţi aceste farfurii acasă sau în restaurante din lumea întreagă este extrem de mare”, a afirmat Cristian Covaciu.
De ce nu şi roboţi?
A devenit cea mai automatizată şi performantă companie de profil din lume, cu circa 350 de roboţi şi undeva la 550 de angajaţi.
„Consider că roboţii sunt viitorul. Dacă astăzi ni se pare inacceptabil să sapi o groapă cu mâna, chemi un excavator. În viitor, muncile repetitive trebuie să fie făcute de către maşini iar muncile de creaţie trebuie făcute în continuare de către om. În 1998 ne-am propus să facem Dream Factory, să fie cea mai automatizată din lume. Ne-a reuşit. Suntem singura, după ştiinţa mea, dintre companiile care astăzi exportă marfă în China”, a adăugat el.
Spune că la început a fost luat în derâdere că investeşte într-o ţară ca România în automatizare, când forţa de muncă e ieftină.
Creator de tendinţe
În 2016 a fost ales antreprenorul anului ca vizionar, la competiţia internaţională de la Monaco.
„Am pus noi standarde în industria mondială. Suntem prima companie care a folosit tehnologii noi, de retuşări cu cinci roboţi, de presare a ceştii cu tot cu toartă, a fost prima companie industrială care a folosit aşa ceva, inventată în companie. Am fost prima companie care a implementat imprimarea digitată. Am fost creatori de tendinţe, nu urmărim tendinţele. Totdeauna am lucrat „out of the box”, am mers pe calea noastră. Rezultatele se văd astăzi”, a subliniat CEO-ul companiei IPEC.
În condiţiile în care companiile din ţară au avut probleme energetice anul trecut, IPEC a reuşit să supravieţuiască. Preţul gazului a crescut de 10 ori şi al energiei electrice de aproape şapte ori.
Aşa că a dezvoltat o tehnologie de realizare a porţelanului la temperaturi joase, care consumă undeva la 30% mai puţină energie decât porţelanul standard şi care are un succes fantastic de piaţă.
„Suntem prima companie din lume care a produs prin presare izostatică chiuvete. O chiuvetă se produce în 25 de minute, noi am reuşit să o producem în 15 secunde”, a mai spus Cristian Covaciu.
Educaţia este viitorul
El a subliniat că viitorul României trebuie să fie bazat pe educaţie, motiv pentru care compania sa lucrează cu copii, face parteneriate cu şcoli, tabere de creaţie internaţionale. Spre exemplu, echipa care s-a calificat la campionatul de robotică din SUA a fost susţinută de companie.
Mai mult, investeşte în energii regenerabile. Şi se numără printre membrii fondatori ai învăţământului dual în România.
[…] CITIŢI ŞI: Cristian Covaciu, CEO IPEC: Oamenii şi roboţii pot lucra împreună. Educaţia este v… […]
[…] Cristian Covaciu, CEO IPEC: Oamenii şi roboţii pot lucra împreună. Educaţia este viitorul […]
[…] Cristian Covaciu, CEO IPEC: Oamenii şi roboţii pot lucra împreună. Educaţia este viitorul […]