De câți bani e nevoie ca să trăiești decent în România?

0

De câți bani ai nevoie ca să trăiești decent în România? Potrivit unor calcule, o familie din România are nevoie de cel puțin 5 salarii minime nete într-o lună. Creşterea salariului minim ar putea ajuta, dar economiştii spun că o astfel de măsură este un cuţit cu două tăişuri: ar putea duce la creşterea inflaţiei, ratei şomajului şi a muncii la negru.

8.659 de lei este suma de atât are nevoie o familie din România formată din 2 adulţi şi 2 copii ca să ducă un trai decent. Mai bine de 20% din această sumă este cheltuită pe mâncare. Cei mai puţini bani sunt alocaţi sănătăţii. Sunt calcule făcute de o organizație neguvernamentală, pe baza indicilor de prețuri de la Institutul Naţional de Statistică şi raportate la anul 2022. Dar chiar şi aşa, multe familii spun că aceşti bani ajung doar pentru un trai la limită.

Avem printre cele mai mici salarii…minime

În tot acest context, Consiliul Economic şi Social cere Guvernului ca salariul minim în România să fie de cel puţin 3.750 lei net, adică dublu faţă de cât este acum, potrivit stiri.tvr.ro. Gabriel Rodrigo Maxim, preşedinte Consiliul Economic şi Social: România a rămas mult în urma ţărilor din Uniunea Europeană. Traiul decent trebuie să permită unei familii o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, să îşi poată procura haine şi încălţăminte noi, să-şi poată plăti fără dificultăţi facturile, să poată oferi copiilor condiţii bune pentru dezvoltarea cognitivă, emoţională.

Această preocupare există şi la nivelul Comisiei Europene, care a adoptat o directivă legată de creşterea salariului minim, ce trebuie pusă în aplicare inclusiv de România până în 2024. Venitul trebuie să asigure un trai decent şi să fie în concordanță cu rata inflației.

Cele mai recente date Eurostat arată că România are printre cele mai mici salarii minime din UE: 600 de euro. Mai puţin decât noi câştigă ungurii şi bulgarii. Cel mai mare salariu minim se câştigă în Luxemburg, unde se apropie de 2.400 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here