Ministrul Muncii vrea să verifice condițiile de muncă ale românilor din Germania

0

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunțat pe o rețea de socializare că se va deplasa în Germania pentru a verifica condițiile de muncă ale românilor. Anunțul a fost făcut după ce ieri a fost audiată în Parlament.

„Voi pleca personal în Germania. Simt nevoia să verific şi în teren condiţiile de muncă şi să discut cu românii. Nu plec de la premisa că angajatorii germani sunt iresponsabili, după cum nu îi tratez aşa nici pe angajatorii din ţară, despre care PSD ar spune că sunt nişte infractori”, a scris Violeta Alexandru, într-o postare pe Facebook.

Ea a menționat că se va implica în promovarea unei dezbateri europene orientate spre găsirea de soluţii pentru ca, indiferent unde lucrează un cetăţean european, în spaţiul european, să existe o corespondenţă clară între măsurile de protecţie socială şi de siguranţă la locul de muncă.

„Pentru PSD, toţi angajatorii sunt din principiu nişte infractori. Pentru mine, angajatorii oferă locuri de muncă, iar cei care încalcă legea trebuie verificaţi şi sancţionaţi, dacă este cazul. Pentru PSD, statul trebuie să îngrădească dreptul românilor de a munci. Pentru mine, românii nu trebuie împiedicaţi să muncească, asigurându-li-se toate condiţiile legale, inclusiv condiţii de protecţie în această perioadă de pandemie”, susține ministrul Muncii în postare.

Totodată, Violeta Alexandru le-a cerut lucrătorilor români care activează în străinătate să nu apeleze la muncă fără forme legale.

„Nu doresc să tratez cu demagogie subiectul plecării românilor la munci sezoniere în străinătate. Nu ascund, nu acopăr nimic, orice sesizare asupra potenţialei încălcări a legii este tratată cu atenţie de mine şi de omologul meu, ministrul Muncii din Germania. Cred în dreptul românilor de a alege unde doresc să muncească în spaţiul UE. Pentru românii a căror muncă o respect, indiferent unde este aceasta desfăşurată, în România sau în străinătate, am un singur mesaj – tot respectul meu pentru munca voastră. Munciţi cu forme legale, niciodată fără forme legale şi aveţi încredere că la prima sesizare legată de o problemă pe care o întâmpinaţi, autorităţile române vor fi implicate cu responsabilitate”, a notat Violeta Alexandru. 

Ce spune ministrul Muncii despre audierea din Parlament

Pe scurt, la audierile de astăzi am vorbit despre:

– Linia verde disponibilă la Inspecția Muncii pentru orice sprijin necesar în vederea semnării contractelor propuse de angajatorii germani.
– Faptul că sunt în dialog cu românii care merg în străinătate la muncă, oameni care îmi spun că au condiții bune și că au ales să plece prin contracte discutate, după cum au procedat mereu în ultimii 4, 5 ani de când merg, direct cu angajatorii.
– Verificările și sancțiunile, după caz date de Inspectoratele Teritoriale de Muncă la Agenții de Plasare a forței de muncă încă dinainte de pandemie. Românii nu sunt obligați să apeleze la ele. Important este să citească contractele, să se asigure că înțeleg bine ceea ce semnează și să ceară ajutor, la nevoie.
– Materiale informative ale Ministerului Muncii se află astăzi la fiecare aeroport din țară, la Gara de Nord, puncte de trecere a frontierei, prin acestea explicându-li-se condițiile de muncă din fiecare țară cu numere de contact ale ambasadelor/atașaților de muncă în caz că e nevoie de sprijin.
– Consultări cu Ministerul Muncii din Germania și solicitări adresate de România pentru ca instituțiile de control din Germania să verifice condițiile de muncă. Am încredere că autoritățile din Germania sunt responsabile așa cum și ele au încredere în mine și în instituțiile din România că verificăm sesizările privind potențiale încălcări ale legislației muncii, de siguranță și securitate în muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here