ANUNȚ de ultimă oră despre șomajul tehnic

0

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat, la un post de televiziune, data până la care se va prelungi șomajul tehnic.

”Se va prelungi cu siguranţă (şomejul tehnic – n.r.). În primă instanţă, o vom prelungi până  la 1 iunie, pentru toate domeniile acoperite şi acum de şomajul tehnic, dar de la 1 iunie, doar pentru câteva. E importantă şi legea votată în parlament, dar şi opţiunea pe care noi, Guvernul, o avem pe baza studiilor epidemiologice realizate, de a canaliza această măsură care este totuşi o măsură pasivă, înseamnă că  persoana stă acasă, ca măsură de protecţie, dar este o persoană inactivă, prin faptul că stă acasă”, a menționat Violeta Alexandru la Digi24, miercuri seara, conform news.ro

Potrivit ministrului Muncii, va fi continuată măsura şomajului tehnic doar pentru câteva domenii, iar restul economiei va fi sprijinită în mod activ ca să îşi reia activitatea printr-un pachet de măsuri active, adică măsuri care să sprijine revenirea  în activitate, pentru o perioadă de  trei luni în sumă fixă.

După data de 1 iunie, o parte din costul salarial ar putea fi acoperit de Ministerul Muncii, la unele companii aflate în dificultate.

”Ne gândim să acoperim o parte din costul salarial, undeva între 35 şi 45%, vom discuta activ cu sindicatele şi patronatele şi urmează să decidem până la 1 iunie. Pentru o perioadă de trei luni, sumă fixă, apoi suma va descreşte pe măsură ce companiile reintră în activitate. Deci va continua şomajul tehnic până la 1 iunie pentru toţi cei care au fost afectaţi de pandemie şi care fac dovada că au suspendat temporar contractele angajaţilor, adică i-au înscris în şomaj tehnic şi care pot să beneficieze de aceste fonduri pe baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere cum că datele sunt corecte”, a mai spus Violeta Alexandru.

În prezent, şomajul tehnic reprezintă 75 la sută din salariul mediu brut.

”75 la sută din salariul mediu brut, atât poate să acopere statul. Suma este brută, din ea trebuie plătite contribuţiile pentru fiecare angajat. Banii merg către angajator care plăteşte şi contribuţiile”, a explicat ministrul Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here