ADI Deșeuri Hunedoara ia decizii cu iz penal în afacerea „Gunoiul”

0

Activitate ”operațională” completă, în trei mișcări, la ADI Deșeuri, asociația de dezvoltare locală (intercomunitară) care se ocupă cu coordonarea și gestionarea acestui sector din județul Hunedoara. Primul pas a fost înlăturarea lui Eduard Felciuc de la conducerea organismului. Omul, ”convins de problemele personale apărute peste noapte”, și-a înaintat demisia, potrivit https://gddhd.ro

Locul acestuia a revenit lui Dan Stoian, o figură binecunoscută în spectrul public județean. Stoian este fostul administrator public  al județului Hunedoara. Același om care a ”moșit” sistemul din județ și a fost înlăturat din fruntea Consiliului Județean pe fondul unor răfuieli politice. Răfuieli care dacă mai continuă mult vor deveni răfuieli mafiote. 

După aducerea unui șef ”agreat”,  a urmat interzicerea operatorului din partea de Nord a județului, SC Brai Cătă,  să mai intre în Deponeul (județean) de la Bârcea. Odată cu această măsură este generată îngroparea comunităților din zonele acoperite de Brai Cătă în gunoaie. Adică un adevărat disconfort care ”urlă la lună”. Și evident care se concretizează cu rezilierea contractului comercial dintre operatorul Brai Cătă și Supercom – societatea care asigură activitatea la deponeul de la Bârcea.

Apogeul va avea loc luni – astăzi, când în Adunarea Generală a Acționarilor ADI Deșeuri, pe fondul unei ”rezilieri contractuale dintre Brai Cătă și Supercom, a apărut situația de urgență inevitabilă pentru unitatea teritorial-administrativă a județului Hunedoara. Și ADI intenționează să rezilieze contractul cu Brai Cătă și, inevitabil, Supercom va prelua tot, mai scriu jurnalistii de la Gazeta de Dimineata Hunedoara.

De ce toată această mișcare de forță. Sunt mai multe aspecte importante și deopotrivă vechi (de vreo doi ani) pe care le vom detalia în Gazeta de dimineață.

Pe rând, pas cu pas, lucrurile au o logică. Și mai ales o formă reală ascunsă în gunoaie.

Faza1. Raport Curtea de Conturi. Dovadă instituțională că cei din conducerea CJ Hunedoara îngroapă economic acest județ, îndatorând  hunedorenii pentru multe generații și punând în pericol viitorul economic al acestui UAT.

19 septembrie 2019, apare raportul Curții de conturi, cel care indică clar de ce există compromisuri între părțile implicate în acest scandal, respectiv CJ Hunedoara, Supercom și Brai Cătă.

Supercom a preluat gestiunea de la Deponeul Bârcea, respectiv Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Bârcea Mare, tot sub ”forma unei situații de urgență”. Subiect asupra căruia vom reveni.

Revenind la raportul Curții de Conturi. Inspectorii – auditori au stabilit că pentru perioada 1 mai 2017 – 31 decembrie 2018, CJ Hunedoara nu a facturat, nu a înregistrat în actele contabile și nu a încasat chiria aferentă utilizării Deponeului de la Bârcea. Obligație care intră în sarcina Supercom. Chirie stabilită în baza contractului nr. 5323/24.aprilie 2017.

Valoarea estimativă indicată de cei de la Curtea de Conturi este de 2.479.890, 79 lei. Din acea sumă 1.290.525,72 reprezintă valoarea veniturilor neînregistrate și 1.189.365, 07 reprezintă penalități.

CJ Hunedoara lucrează pentru privați, nu pentru hunedoreni. Spune tot Curtea de Conturi.

Tot auditorii spun că CJ Huendoara nu a urmărit activitatea Supercom în cazul depozitului de deșeuri de la Bârcea Mare. Supercom avea obligația de a constitui un Fond de închidere și urmărire post-închidere, materializat printr-un cont ESCROW, valabil în perioada 21 iunie 2017 – 24 aprilie 2018. 

Cu alte cuvinte, Supercom nu a virat banii în acest cont. Banii reprezentau fondul reglementat prin hotărâre de Guvern. Suma neîncasată la bugetul județean este de 1.514.392,65 lei.

CJ Hunedoara a lăsat redevența la privați. Nu le-a păsat de bugetul consolidat al județului

Ca să fie treaba- treabă, cei din CJ Hunedoara – preocupați de răfuieli și execuții politice, dar și de protejarea unor grupuri economice, au ”uitat” să factureze inclusivi redevența către Supercom și Brai Cătă. Adică, ce atâta grabă?! Doar că acum e prea târziu.
Cât a lăsat CJ Hunedoara pe mâna privaților?

Tot cei din Curtea de Conturi au stabilit că pentru toate cele patru zone operaționale, redevența neîncasată și mai exact nefacturată este de aproape 10 milioane de lei. Mai exact 9.924643 lei/ an. Cu explicația că această redevență trebuia factura și de Consiliul Județean, dar și de consiliile locale din județ.

Pe cale de consecință, până la sfârșitul lunii ianuarie 2020, Curtea de Conturi a lăsat niște ”indicații”, parte din ele presupun și recuperarea unei bune bucăți din aceste sume.

Cum? Greu de precizat, pentru că ele nu au fost facturate. Dar scapă cine poate. Este cunoscut procedeul. lasă că până dă instanța sentința, noi nu mai suntem. Noi cei care au geenrat dezastrul economic, adică cei din conducerea CJ Hunedoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here