Orban se vrea liderul Dreptei. Cioloș și Barna spun pas. Ponta se joacă cu PNL, iar Băsescu râde de ei. UDMR se mai gândește

0

Premierul desemnat, Ludovic Orban, are marți și miercuri ultima rundă de negocieri cu partidele parlamentare care au susținut moțiunea de cenzură. Orban se întâlnește marți cu ALDE, PMP, UDMR și USR, iar miercuri va avea o ultimă discuție cu Pro România. Premierul desemnat a declarat că, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare va avea loc votul pentru învestirea Guvernului. Până atunci trebuie să convingă partidele din Opoziție să susțină Guvernul. Conform unor surse, USR îi va solicita astăzi lui Ludovic Orban angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi și pe abrogarea recursului compensatoriu, în cazul în care Guvernul său va fi învestit. 

Care sunt solicitările ALDE și UDMR

Prima întâlnire de marți a lui Ludovic Orban este cu delegația ALDE. Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu este deja considerat de liberali un partener de încredere în dialogul pentru învestirea unui nou Guvern. La discuțiile de astăzi, Ludovic Orban este așteptat să vină și cu lista de miniștri și cu măsurile principale pe care ar trebui să le ia Guvernul său, odată instalat. Printre condițiile puse de ALDE se numără formarea unui guvern monocolor, menținerea cotei unice de impozitare și o restructurare guvernamentală. Alte condiții impuse de ALDE vizează reținerea de a mai da ordonanțe de urgență în domeniul justiției, dar și continuarea proiectelor în curs de derulare în infrastructură. Decizia ALDE dacă susține guvernul va fi luată în forul de conducere al partidului, însă surse apropiate discuțiilor spun că Ludovic Orban se bazează deja pe cele 20 de voturi pe care le-ar avea Călin Popescu Tăriceanu.

În același timp, cei din UDMR au cerut la negocierile precedente fără OUG pe legile justiției, fără OUG pe sistemul electoral și fără asumarea răspunderii în fața Parlamentului, să nu schimbăm legea electorală prin intervenția Guvernului. Însă, dacă Ludovic Orban vrea să respecte solicitările UDMR, nu le mai poate respecta pe cele ale USR, care astăzi vrea să îi solicite angajarea răspunderii.

Condiții noi puse de USR. Ce înseamnă angajarea răspunderii

Conform unor surse din partid, Dan Barna va merge la negocierile de astăzi cu Ludovic Orban cu două condiții pentru a susține Guvernul. USR va solicita angajarea răspunderii Guvernului Orban pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi și pe abrogarera recursului compensatoriu. Acest lucru înseamnă că după ce va fi învestit, Ludovic Orban să vină în Parlament cu cele două proiecte de legea. Angajarea răspunderii presupune un vot în plenul reunit pentru proiectele respective. Dacă majoritatea senatorilor și deputaților votează favorabil, proiectul de legea cu modificările făcute este adoptat. Însă, în cazul angajării răspunderii, poate fi depusă și o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. 

Fără PMP în Guvern

Deși își doreau inițial să facă parte din Guvern, cu miniștri în cabinetul Orban, cei din PMP, cel mai probabil, nu vor fi cooptați la guvernare. Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat luni că majoritatea liderilor partidelor parlamentare cu care a purtat negocieri pentru învestirea Guvernului au cerut un guvern monocolor, asumat de PNL. Orban este de părere că o eventuală cooptare a unui partid în Executiv ar putea duce la refuzul altor partide de a vota un Guvern liberal.  Împotriva cooptări în guvern a oamenilor lui Traian Băsescu s-a exprimat liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. 

Pro România poate decide soarta Guvernului Orban

Negocierile cu Victor Ponta au fost programate pentru ziua de miercuri, fiind ultimele discuții din calendarul consultărilor înaintea votului de învestitură. În acest moment, Victor Ponta controlează 35 de parlamentari de votul cărora ar putea depinde soarta Guvernului Orban. În declarațiile publice, Victor Ponta a dat de înțeles că Pro România nu va vota învestirea guvernului, însă la discuția precedentă nu a fost prezentat nici programul de guvernare, nici cabinetul de miniștri. Discuțiile de mâine sunt decisive și depinde de ce garanți poate oferi pe viitor Ludovic Orban. 

„Sunt cinci partide de dreapta – PNL, USR, PMP, ALDE şi UDMR. Ar trebui să să se înţeleagă ei cinci. Dacă le trebuie voturile de la Pro România, mai discutăm”, a spus Victor Ponta, după discuțiile de săptămâna trecută.

„Orice formațiune politică nu votează învestirea, menține PSD la putere și pe Viorica Dăncilă la Palatul Victoria. Mă îndoiesc că partenerii noștri care au votat demiterea Guvernului Dăncilă, să perpetueze menținerea Vioricăi Dăncilă la Palatul Victoria.”, a declarat Ludovic Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here