Războiul costă Israelul 246 milioane de dolari pe zi

0

Războiul costă Israelul 246 milioane de dolari pe zi, potrivit estimărilor făcute publice de ministrul de finanţe Bezalel Smotrich.

Războiul costă Israelul 246 milioane de dolari pe zi

Războiul costă Israelul 1 miliard de şekeli, adică 246 milioane de dolari pe zi. Estimarea a fost făcută de ministrul de finanţe al Israelului, Bezalel Smotrich, citat de Reuters, conform Agerpres.

Demnitarul a lansat o serie de declarații la postul de radio al armatei israeliene.

Smotrich a recunoscut că încă nu are o evaluare cu privire la costurile indirecte ale războiului asupra economiei israeliene. Aceasta este parţial paralizată de mobilizarea în masă a rezerviştilor armatei israeliene. Dar şi de lansările intense cu rachete dinspre partea palestiniană.

Ministrul a apreciat că bugetul naţional pentru perioada 2023-2024 „nu mai este relevant” şi va suferi amendamente. El nu a părut îngrijorat de estimarea S&P Global. Agenția de rating a retrogradat perspectivele Israelului de la „stabil” la „negativ”.

Revizuire „alarmistă” aplicată de S&P

De altfel, Smotrich a descris drept „alarmistă” revizuirea în scădere de către S&P de la „stabil” la „negativ”. Ministrul a spus că nu anticipează deficite israeliene majore, în pofida crizei.

El l-a felicitat pe guvernatorul Băncii Naţionale a Israelului, Amir Yaron. Acesta urma să se retragă din funcţie, dar şi-a prelungit mandatul în contextul crizei. „Și-a depăşit limitele”, a spus Smotrich despre Yaron. Dar nu a precizat dacă guvernatorul băncii centrale va fi menţinut oficial în funcţie.

„Nu avem timp să respirăm, prin urmare nu ne preocupăm acum de astfel de probleme”, a spus Bezalel Smotrich.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here