Legea pensiilor speciale, adoptată la Senat. Ce prevede actul normativ

0

Legea pensiilor speciale a fost adoptată marți, la Senat, în urma reexaminării, prin punerea acesteia în acord cu decizia CCR.

Legea pensiilor speciale, adoptată la Senat. Ce prevede actul normativ

Au fost înregistrate 89 voturi „pentru”, 16 „împotrivă” (preponderent USR) şi o abţinere, scrie Agerpres.

Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de venitul net din ultima lună de activitate.

Senatorul USR Ştefan Pălărie a apreciat că actuala formă a legii pensiilor speciale, „mult mai îngăduitoare decât permite CCR”. Și că împarte România între „iobagi şi speciali”. Adică „români obişnuiţi cu pensii calculate pe baza contributivităţii” și „români cu pensii mult mai mari”.

În 2 august, Curtea Constituţională a României a decis să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a explicat că prin această lege „trebuie protejaţi banii din PNRR. Totodată, el a spus că se creează un sistem de pensii corect în România”. Romaşcanu a transmis USR că trebuia să rezolve pensiile speciale „atunci când era la putere”.

Senatorul USR Ştefan Pălărie a apreciat că actuala formă a legii pensiilor speciale este „mult mai îngăduitoare decât permite CCR”. Și că împarte România în două categorii. Respectiv „iobagi – românii obişnuiţi cu pensii calculate pe baza contributivităţii şi speciali – cu pensii mult mai mari”. Senatorul USR Irineu Darău şi-a exprimat o nemulţumire. Anume că Guvernul nu oferit un impact bugetar al legii. Și că unele măsuri incluse legea pensiilor speciale intră în vigoare peste 5 ani.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a subliniat că principiul contributivităţii trebuie să stea la baza oricărei pensii.

Claudiu Târziu (AUR), a apreciat că legea, în forma rezultată după reexaminare, „e mai bună decât până în prezent”. Târziu a subliniat că senatorii AUR au acordat un „vot politic şi de încurajare”.

Senatorul Diana Iovanovici-Şoşoacă a susţinut că actul normativ reexaminat reprezintă „o ilegalitate şi o discriminare”.

Plenul şi-a însuşit amendamente adoptate de comisiile de resort şi le-a respins pe cele ale USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here