În anul 2019, gospodăriile din Uniunea Europeană au alocat, în medie, 13% din totalul cheltuielilor de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, pe primul loc în UE fiind gospodăriile din România care au alocat 26% din cheltuielile totale de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, arată datele publicate luni de Eurostat.
Acest lucru înseamnă că mai bine de un sfert din cheltuielile românilor merg către asigurarea hranei, ceea ce arată că și acum, la mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, populația României este îngrijorată de „ziua de mâine”. O altă explicație este că prețurile la produsele alimentare sunt mari în comparație cu prețurile din alte state europene.
Citiți și: Salariul minim brut pe 2021 va creşte cu 70 de lei. Când va fi luată decizia
În ceea ce privește comportamentul de consum al românilor trebuie amintit faptul, mai ales pentru generațiile tinere, că înainte de Revoluția din ’89, românii își doreau să facă cumpărături, dar rafturile erau goale. Autoritățile din acea vreme au instituit rații pentru diverse alimente de bază, inclusiv pentru pâine, zahăr, ulei etc.
Ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani?
În perioada cuprinsă între 2009 şi 2019, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a scăzut sau a rămas stabilă în majoritatea statelor membre UE, inclusiv în România.

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Lituania (de la 25,4% din totalul cheltuielilor de consum în 2009 până la 20,2% în 2019, adică o scădere de 5,2 puncte procentuale), urmată de Malta (scădere de 3,5 puncte procentuale) şi Polonia (scădere de trei puncte procentuale).
În cazul României, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a scăzut de la 27,3% în 2009 până la 26% în 2019, ceea ce înseamnă o scădere de doar 1,3 puncte procentuale.
Pe de altă parte, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a crescut în şapte state membre UE.
Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Cehia (de la 14,2% din totalul cheltuielilor de consum în 2009 până la 15,5% în 2019, adică o creştere de 1,3 puncte procentuale), urmată de Slovacia (creştere de 1,1 puncte procentuale) şi Ungaria (creştere de 0,5 puncte procentuale).
Pe ce cheltuie cel mai mult românii și ceilalți europeni?
Pe ansamblu, în 2019 gospodăriile din UE au cheltuit peste 956 miliarde de euro (echivalentul a 6,8% din Produsul Intern Brut al UE) pentru alimente şi băuturi non-alcoolice.
Este vorba de 13% din totalul cheltuielilor de consum şi reprezintă a treia mare categorie de cheltuieli ale gospodăriilor după cheltuielile pentru „locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili”, care au reprezentat 23,5% din totalul cheltuielilor de consum, şi „transport” cu 13,1%.
Vă prezentăm mai jos un INFOGRAF realizat de Eurostat, în care puteți vedea pe ce își cheltuie românii banii.