Laszlo Tokes rămâne fără „Steaua României”. ÎCCJ a decis

0

Laszlo Tokes rămâne fără Ordinul Național „Steaua României”. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins, ca nefondată, cererea de anulare a decretului semnat de Klaus Iohannis.

Laszlo Tokes rămâne fără „Steaua României”. ÎCCJ a decis

Decizia instanţei este definitivă, informează Agerpres.

Preşedintele i-a retras lui Tokes Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

„În rejudecare: Respinge acţiunea formulată de reclamantul Tokes Laszlo în contradictoriu cu pârâţii Administraţia Prezidenţială în calitate de reprezentantă a preşedintelui României – Klaus Werner Iohannis; Dacian Julien Cioloş – fost prim-ministru şi intervenientul Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional Steaua României, ca nefondată. Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată formulată de pârâta Administraţia Prezidenţială în calitate de reprezentantă a Preşedintelui Românei – Klaus Werner Iohannis, ca nefondată. Definitivă”, se arată în decizia instanţei.

Laszlo Tokes primise o decizie nefavorabilă şi la Curtea de Apel Bucureşti, în octombrie 2022.

Fostul europarlamentar a deschis un proces în instanţele bucureştene. El solicitase judecătorilor anularea decretului semnat pe 4 martie 2016 de Klaus Iohannis. Șeful statului i-a retras Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat atunci retragerea decoraţiei acordate lui Tokes. Consiliului de Onoare luase decizia la 20 septembrie 2013.

„Cel care acordă o distincţie vrea să răsplătească pe cel distins, să răsplătească un merit, cel care primeşte şi acceptă această distincţie trebuie să recunoască România şi Constituţia României, să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul ‘Steaua României’ domnului Laszlo Tokes”, declara la acea vreme Klaus Iohannis.

Decizia Consiliului de Onoare

Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” a decis retragerea distincţiei acordate lui Tokes.

Principalul motiv a fost că, în data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Pe 4 martie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind retragerea decoraţiei în cazul lui Laszlo Tokes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here