Cursul de schimb anticipat de CFA: 5,0169 lei/euro peste 6 luni

0

Cursul de schimb are o valoare medie a anticipațiilor de 5,0169 lei pentru un euro la orizontul de 6 luni.

Cursul de schimb anticipat de CFA: 5,0169 lei/euro peste 6 luni

Cursul de schimb are o valoare medie a anticipațiilor de 5,0169 lei pentru un euro la orizontul de 6 luni. La 12 luni, nivelul este de 5,0607, conform sondajului Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut uşor în luna septembrie. Declinul a fost de 0,5 puncte, până la valoarea de 47,4 puncte.

Potrivit unui comunicat al organizației, această situaţie a fost efectul scăderii componentei de condiţii curente.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a scăzut faţă de exerciţiul anterior. Noua valoare medie este de 6,86%.

„Încetinirea creşterii economice, precum şi noile măsuri fiscale s-au reflectat şi în componenta de condiţii curente a indicatorului de încredere, componentă care a înregistrat o scădere de 6,6 puncte faţă de exerciţiul anterior. De asemenea, conduita politicii fiscale s-a reflectat în anticipaţiile de deficit bugetar pentru anul curent, deficitul anticipat pentru acest an înregistrând cea mai mare valoare de la începutul anului”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Prețurile locuințelor, așteptate să scadă

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 53% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora. În același timp, 42% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni.

De asemenea, 73% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 21% că sunt corect evaluate.

Potrivit sursei citate, valoarea medie a anticipaţiilor deficitului bugetului de stat pentru acest an este de 5,8%. Pentru anul 2023, valoarea anticipată de creştere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,2%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de 12 ani. Acesta reprezintă un indicator prin care organizația cuantifică anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România. Orizontul este de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni. Participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here