Topul celor mai riscante business-uri din România. 135.000 de firme, în pericol (analiză Sierra Quadrant:)

0

Numărul firmelor cu probleme ar putea atinge, în 2023, un maxim al ultimilor ani, pe fondul scăderii puternice a consumului, urmare a inflaţiei, scumpirii creditării şi accentuării blocajului financiar.

Trebuie reformate afacerile în sectoarele cele mai sensibile, precum comerţul, construcţiile, industria prelucrătoare şi serviciile de transport şi depozitare.

Pe fondul efectelor generate de inflaţie, războiul de la graniţă şi a scăderii consumului, 135.308 firme au intrat anul trecut în zona de risc, cu 17.592 mai multe decât cu un an în urmă.

Cifra business-urilor cu probleme, comunicată de Registrul Comerţului (RECOM), confirmă estimările Sierra Quadrant şi avertismentele trase de experţii companiei cu an în urmă.

Pe fondul provocărilor din economie, 73.639 de firme au fost radiate în 2022, cu 10% mai multe decât în 2021, 39.320 au fost dizolvate (+24,2%), 15.700 şi-au suspendat activitatea (+20,5%), iar 6649 au intrat în insolvenţă (+8,22%).

Perspectivele lui 2023, din prisma dinamicii business-ului, nu sunt deloc încurajatoare.

Accentuarea blocajului financiar, a fenomenului de dezintermediere şi reducerea semnificativă a creditului furnizor, principala modalitate prin care se finanţează firmele din România, vin să pună o presiune suplimentară celei creată de inflaţie.

Potrivit companiei, cele mai vulnerabile domenii de activitate vor fi, în acest an, firmele care activează în comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor, constructii, industria prelucrătoare şi transporturi şi depozitare.

Pe fondul scăderii consumului, 37.751 de firme din sectorul comerţului au intrat în zona de risc, raportând ori suspendarea activităţii (+14,8%), insolvenţă sau, mai grav, fiind radiate (+10%) sau dizolvate (+24,2%).

Numărul firmelor din comerţ cu probleme a crescut, astfel, cu 3.946 faţă de anul precedent.

În topul zonelor de business cu cele mai mari probleme, pe locul secund se află sectorul construcţiilor, cu 21.085 de firme în dificultate. Numărul companiilor în insolvenţă în acest sector a crescut cu 22,9%, iar a celor radiate cu 8,8%.

Numărul firmelor de construcţii care şi-au suspendat activitatea a crescut cu 27%, iar a celor care au pus lacătul pe uşă, fiind dizolvate, a crescut cu 26%.

Inflaţia, o boală grea pentru economie

Valul de inflaţie din 2022 a afectat şi va continua să afecteze puternic industria prelucrătoare, al treilea cel mai riscant domeniu de business din prisma datelor de la RECOM.

În condiţiile în care preţurile producţiei industriale au fost la finalul anului trecut cu 32% mai mari decât în 2021, iar producţia şi furnizarea de energie s-au scumpit cu 84%, era de aşteptat ca numărul firmelor cu probleme financiare să crească semnificativ.

Industria prelucrătoare a raportat, astfel, 11.325 de firme în insolvenţă, radiate, cu activitatea suspendată sau dizolvate, cu 1469 mai multe decât în anul precedent.

Mai mult de jumătate dintre business-urile din acest sector, aflate în dificultate, şi-au radiat sau dizolvat activitatea, semn că dificultăţile economice le-au pus într-o situaţie imposibil de redresat.

Un indicator extrem de sensibil al dinamicii economiei

Datele statistice RECOM, consultate de experţii de la Sierra Quadrant, arată că numărul firmelor cu probleme a crescut cu mai mult de 20% în 2022, de la 8014 (în anul 2021) la 10.571 de societăţi.

,,Transporturile şi depozitarea reprezintă un indicator extrem de sensibil al dinamicii economiei, iar datele statistice vin să creioneze perspectivele unui an 2023 în care cuvântul de ordine va fi impredictibilitatea.

O potenţială scumpire a carburanţilor, la primăvară, pe fondul problemelor logistice generate de embargoul la adresa petrolului rusesc şi a scăderii producţiei de către OPEC, ar putea genera multiple probleme într-un sector şi aşa extrem de volatil din prisma dinamicii afacerilor şi a solidităţii business-urilor”, afirmă analiştii de la Sierra Quadrant.

Potrivit estimărilor companiei, nu este exclus ca în 2022, pe ansamblu, să vedem un record de firme cu probleme, de peste 150.000, în condiţiile în care inflaţia va continua să erodeze puternic puterea de cumpărare iar dinamica economiei va fi afectată de provocări ample, precum cele generate de cadrul geopolitic regional, de dinamica cursului valutar, de modificările fiscale, scăderea apetitului investiţional şi limitarea accesului la creditare/ nivelul ridicat al dobânzilor.

,,2023 va fi un an de standby pentru multe dintre firmele româneşti, un an în care cuvântul de ordine va fi restructurarea business-urilor şi adaptarea ofertelor la noua realitate economică. Inflaţia, războiul resurselor, incertitudinea vor continua să afecteze economia, cu consecinţe directe inclusiv în ceea ce priveşte piaţa muncii şi dinamica salarială”, afirmă Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Ce reprezintă restructurarea afacerilor

Ce înseamnă, de fapt, restructurarea business-ului? În esenţă, vorbim de un plan de apărare în faţa dificultăţilor din viaţa unei companii, cu scopul de minimiza pierderile suferite şi a repoziţiona compania pe o traiectorie sănătoasă din prisma eficientizării activităţii şi a revenirii pe profit.

Procesul vizează eficientizarea liniilor de business, prin optimizarea activităţilor cu rezultate negative pe baza unui plan concret de măsuri operaţionale şi/sau financiare.

,,Într-un an în care scăderea puterii de cumpărare va continua să fie în prim-plan, identificarea produselor sau a serviciilor afectate şi găsirea unor soluţii în cel mai scurt timp va face diferenţa între firmele care vor rezista provocărilor şi cele care vor închide porţile. Vremea business-ului făcut după ureche, în care românii cumpărau orice şi oricât, a trecut. Criza este aici, se simte în vânzări, se simte peste tot în economie”, arată analiza Sierra Quadrant.

Potrivit companiei, al cărui cel mai nou rezultat de notorietate este readucerea pe linia de plutire a ELCEN Bucureşti şi scoaterea acesteia din insolvenţă, diferenţa o va face calitatea analizei business-ului, a planului de măsuri care trebuie urmat.

,,Firmele româneşti, mai ales cele din sectorul IMM, ar trebui să îşi analizeze foarte atent afacerile, chiar din acest început de an, şi să calculeze la rece riscul de business. Să nu ne îmbătăm cu apă rece, crezând că în 2023 economia va creşte ca-n basme, că inflaţia va trece ca o răceală de sezon şi că nu vor exista probleme.

E greu de crezut că din situaţia economică în care ne aflăm în prezent, atât la nivel local cât şi internaţional, vom ieşi fără victime colaterale, mai ales în business-urile sensibile, cum sunt cele din comerţ, construcţii, industria prelucrătoare şi transport”, afirmă Ovidiu Neacşu.

O analiză profesionistă a riscului de business include o analiză şi modelare financiară, due-dilligence, planuri de restructurare de business, operaţională şi financiară, consiliere în obţinerea de finanţări, atragere de fonduri pentru achiziţii şi fuziuni, consiliere în încheiere tranzacţiilor, management de portofolii etc.

,,Un pas esenţial, din această perspectivă, ar trebui să fie o analiză foarte clară a potenţialului activelor şi pasivelor companiei, însoţită de o radiografie concretă a paletei de clienţi şi a potenţialului pieţei, în contextul provocărilor din 2023”, arată analiza.

Potrivit celei de-a IX-a ediţii a Barometrului Sierra Quadrant privind starea business-ului românesc, 63% dintre cei chestionaţi (manageri, oameni de afaceri şi angajaţi cu funcţii de răspundere în companii) au aşteptări destul de pesimiste privind evoluţia economiei în 2023.

Numai 11% văd cu optimism anul 2023, în timp ce restul au evitat să se pronunţe, considerând că există încă destul de multe necunoscute în privinţa perspectivelor economice.

Unii spun că economia va îngheţa în 2023, în timp ce alţii afirmă că afacerile vor evolua pe o gheaţă extrem de subţire, la limita supravieţuirii.

Riscul de insolvenţă va creşte pe măsură ce consumul, principalul motor al economiei, va continua să fie afectat de scăderea puterii de cumpărare şi de limitarea accesului la creditare.

În cei peste 24 de ani de activitate, Sierra Quadrant a devenit una dintre cele mai importante companii de profil din România, fiind specializată în lucrări de administrare şi lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare şi diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie soluţionate, concomitent cu procedura de insolvenţă: bilanţ de mediu, substanţe periculoase în proprietate, servituţi neclare şi litigii legate de patrimoniu, etc.

Recent, compania a finalizat cu succes unul dintre cele mai dificile dosare de insolvenţă din economia românească, cel al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN).

,,După patru ani şi două planuri de reorganizare, Sierra Quadrant a reuşit să transforme o companie de interes strategic falimentară într-un actor economic solid, care îşi poate îndeplini rolul important în cadrul sistemului de încălzire a Capitalei fără presiunea suplimentară adusă de starea de insolvenţă„, a declarat Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here