Alarmele vor suna din nou în toată România

0
Ziarul Românesc Austria

IGSU va relua exercițiul de alarmare publică, denumit generic „Miercurea Alarmelor”, pentru verificarea funcționalitățiii sirenelor din țară.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a transmis că va fi reluat exercițiul de alarmare publică. Este vorba de „Miercurea sirenelor”. Toți românii trebuie să fie pregătiți și să se obișnuiască cu acest sunet.

Raed Arafat a ținut o conferință de presă în timpul căreia a anunțat că va fi reluată „Miercurea alarmelor”, un exercițiu care presupune testarea sistemelor de alarmă în prima zi de miercuri a fiecărei luni. Acest demers face parte din acțiunile pregătite de structurile de specialitate ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ca parte a programului „Săptămâna Protecției Civile”. Șeful DSU a spus că acest program se va desfășura în perioada 25 februarie-4 martie și că se vor face mai multe activități privind familiarizarea celor interesați de măsurile și regulile pe care trebuie să le respecte în cazul unei situații de urgență.

Arafat a amintit că în România „Miercurea sirenelor” avea loc în fiecare lună. Șeful DSU a subliniat că cetățenii vor fi anunțați înainte ca alarmele să fie auzite pentru ca toți oamenii să se obișnuiască.

În jur de 2.865 de sirene funcționale pot fi comandate centralizat

„Faptul că facem, informăm, pregătim nu înseamnă că noi ştim că mâine se va întâmpla ceva. Este obligaţia noastră să facem acest lucru, asta face Protecţia Civilă – pregăteşte populaţia. Asta înseamnă să ai o Protecţie Civilă puternică”, a spus Raed Arafat.

În jur de 2.865 de sirene funcționale pot fi comandate centralizat, iar alte 2.595 de sirene vor avea nevoie de declanșare locală. Șeful DSU a continuat prin a spune că scopul acestui exercițiu nu este doar de a informa cetățenii în privința acestui mod de avertizare în cazul unei situații de urgență, dar și o oportunitate de a testa periodic sirenele. În acest fel IGSU se va asigura că persoanele care le operează știu ce trebuie să facă în cazul în care este nevoie de aceste sirene.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a mai adăugat că scopul „Săptămânii Protecției Civile” este să crească reziliența populației față de situațiile de urgență. Arafat a punctat că la nivelul conducerii IGSU s-a decis Ziua Naţională a Protecţiei Civile, 28 februarie, şi Ziua Internaţională a Protecţiei Civile, 1 martie, să fie marcate prin organizarea unor evenimente, pe parcursul unei întregi săptămâni, în timpul căreia specialiști din domeniu să discute cu oamenii în legătură cu riscurile la care se pot expune și ce trebuie să facă în situații de urgență.

„Noi, când vorbim cu oamenii despre riscuri, nu vrem să îi panicăm, noi vrem să îi pregătim. Dorinţa noastră este să ajungem la un nivel de rezilienţă ridicat. Ce înseamnă rezilienţă pentru omul de rând? Înseamnă ca o situaţie de urgenţă să nu te afecteze mai mult decât pentru o perioadă foarte scurtă şi să poţi să revii la viaţa normală, iar, în timpul situaţiei de urgenţă, să nu devii vulnerabil şi să ai ce îţi trebuie ca să poţi să faci faţă situaţiei respective”, a mai spus șeful DSU, potrivit evz.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here