UPDATE Peste 5.000 de morţi în urma cutremurelor din Turcia şi Siria. Specialiştii români în salvare-căutare au ajuns la Hatay

0

Autorităţile turce care gestionează situaţii de urgenţă au anunţat că în urma cutremurelor violente au murit 2.921 de persoane şi sunt aproape 16.000 de răniţi.

Şi Siria a fost afectată de cutremure.

Bilanţul tragediei în cele două ţări depăşeşte 5.000 de morţi.

Condiţiile meteo nefavorabile şi lipsa echipamentelor împiedică eforturile de salvare în Siria, precizează Agerpres.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din România a anunţat că echipa de sprijin formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată oraşului Antakia.

Aceasta este prima zonă pe care autorităţile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă – AFAD, cu responsabilităţi clare în gestionarea situaţiei generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România.

Salvatorii români au început să construiască baza de operaţii, concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.

Totodată, marţi dimineaţă, înainte de a începe deplasarea către locaţia bazei de operaţii stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofiţer şi 2 subofiţeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaştere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidenţială afectată de cutremur.

Salvatorii români se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune şi intervenţie a echipelor venite în sprijin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here