Studenţi români aduşi în ţară de avioanele armatei după cutremurul devastator din Turcia

0

Opt pasageri români şi doi polonezi au fost aduşi din Turcia noaptea trecută cu o aeronavă C27-J Spartan care a aterizat la Baza 90 Transport Aerian.

După cutremurul din zona Turciei, trei aeronave ale Forţelor Aeriene Române au fost trimise în misiune pentru a transporta personalul şi echipamentele destinate acordării sprijinului umanitar.

Ambasada României la Ankara a fost notificată de către membri de familie din România cu privire la situaţia unui alt grup de studenţi Erasmus, compus din nouă persoane, cetăţeni români, aflat în Kayseri, zonă în care, potrivit informaţiilor disponibile, cutremurele nu au provocat distrugeri materiale semnificative.

MAE a făcut publice contactele de urgenţă dedicate românilor afectaţi de cutremurele din Turcia

În dialogul cu misiunea diplomatică, membrii de familie ai unora dintre persoanele din grup au subliniat că starea cetăţenilor români este bună. Cinci dintre studenţi au solicitat asistenţă în vederea revenirii în România, iar reprezentanţii misiunii diplomatice menţin dialogul cu aceştia.

VIDEO – Ministerul Apărării

De asemenea, MAE precizează că, la nivelul Ambasadei României la Ankara, a fost recepţionată o notificare a prezenţei unui cetăţean român, mamă a patru copii, aflată în siguranţă. Totodată, a fost primită, din România, o solicitare de informaţii şi asistenţă ce vizează un cetăţean român aflat într-un penitenciar din Republica Turcia. Reprezentanţii Ambasadei au întreprins demersurile necesare pentru obţinerea de informaţii cu privire la situaţia cetăţeanului român.

Luni, nouă studenţi români şi profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia au fost repatriaţi.

Până la acest moment, nu au fost înregistrate semnalări din partea autorităţilor turce privind eventuali cetăţeni români afectaţi în urma cutremurelor. Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce şi cu cetăţenii români care au contactat misiunea diplomatică şi acordă asistenţă consulară, conform competenţelor legale.

MAE reia recomandarea adresată cetăţenilor români aflaţi în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluţia situaţiei de la faţa locului şi de a respecta instrucţiunile autorităţilor turce.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 şi +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. Totodată, cetăţenii români au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al secţiei consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

În funcţie de situaţia concretă, Forţele Aeriene Române vor fi în măsură să aducă în ţară şi alţi cetăţeni care solicită evacuarea din zona afectată de seismul devastator care a lovit Turcia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here