STUDIU: Grupa de sânge cu risc mai scăzut de infectare cu virusul SAR-COV 2

0

De la începutul pandemiei și până în prezent cercetătorii au realizat mai multe studii referitoare la infectarea cu noul coronavirus. Astfel, s-a ajuns la concluzia că persoanele cu grupa de sânge 0 ar putea fi mai puțin vulnerabile la Covid-19 și ar prezenta un risc mai scăzut de a face forme severe.

Potrivit cercetătorilor, dacă persoanele care au grupa de sânge 0 prezintă un risc cu 30 la sută mai mic de a dezvolta Covid-19, cele care au grupa A sunt mult mai sensibile în fața infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Conform unui studiu realizat de oamenii de știință din Statele Unite ale americii, virusul SARS-CoV-2 este atras de antigenul grupei sanguine A, care se găsește pe celulele respiratorii. Totuși, virusul nu are nicio preferință pentru celulele roșii din grupa A ori din alte grupe găsite pe celulele respiratorii ori roșii.

Potrivit cercetătorilor, persoanele care au această grupă de sânge ar trebui să respecte cu strictețe măsurile de prevenție împotriva coronavirusului, precum distanțarea socială, purtarea măștii de protecție și spălatul frecvent pe mâini.

Într-un alt studiu, cercetătorii din Canada au descoperit că din 95 de pacienți grav bolnavi cu Covid-19, cei cu tipurile de sânge A și AB reprezentau 84% dintre cei care au avut nevoie de ventilație mecanică spre deosebire de pacienții cu grupele de sânge 0 sau B, care a fost de 61%.
Studiul canadian a descoperit de asemenea că cei cu grupele A sau AB au stat mai mult timp la terapie intensivă, o medie de 13,5 zile, comparativ cu cei cu grupele 0 sau B, care au stat în medie la terapie intensivă 9 zile.

Legăturile dintre grupa de sânge au fost studiate încă de la începutul pandemiei. Anul trecut, un studiu din China spunea că riscul este redus cu 33% în cazul celor cu grupa zero de sânge.

Studiul din Franţa are rezultate mai moderate, dar veştile tot sunt bune, riscurile pentru grupa zero se sânge sunt diminuate între 10 şi 30 la sută. Şi este scăzut, de asemenea, şi riscul de a face forme grave ale bolii. 

Virusologul francez Anne Goffard a explicat că anticorpii naturali ai celor care au grupa 0 de sânge nu îi dau voie proteinei spike să recunoască celulele pulmonare şi să le infecteze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here