ONG-urile critică trocul din Parlament pentru desfiinţarea SIIJ – „super-imunitate pentru magistraţi”

0

Mai multe organizaţii nonguvernamentale au luat o poziţie dură faţă de adoptarea proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) de către Camera Deputaţilor.

Desfiinţarea SIIJ a fost adoptată miercuri la Cameră.

Într-un comunicat transmis de Freedoom House, reprezentanţii organizaţiilor şi îşi exprimă „profundul dezacord faţă de amendamentul care conferă super-imunităţi procurorilor şi judecătorilor”.

Justiţia poate fi făcută doar de către instanţe, nu şi de organe administrative precum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care are un rol doar în domeniul răspunderii disciplinare. Amendamentul oferă CSM-ului posibilitatea să blocheze dosare la trimiterea în judecată cu un aviz negativ în prealabil (i.e. drept de veto), aviz salvator exact pentru magistraţii corupţi şi certaţi cu legea. Trocul „super-imunitate” contra „desfiinţarea SIIJ” este inadmisibil şi încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. Dreptul de veto al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraţilor este inacceptabil şi va diminua mult încrederea în justiţie. Solicitarea noastră este să se respecte programul de guvernare care prevede desfiinţarea necondiţionată a SIIJ, nu o nouă imunitate pentru magistraţi„, subliniază ONG-urile.

Poziţia este semnată de Freedom House România, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene, Societatea Timişoara, Asociaţia Centrul de Advocacy şi Drepturile Omului, Asociaţia Valoare Plus, Asociaţia Centrul Syene pentru Educaţie şi Asociaţia Femeilor Românce din Italia.

Comentariul ministrului Justiţiei, Stelian Ion, după adoptarea legii cu privire la trocul făcut în Parlament: „UDMR a cerut garanţii suplimentare”

Când un nebun aruncă un bolovan în apă, zece înţelepţi, se spune, e greu să îl scoată. Asta s-a întâmplat: nişte nebuni, în ghilimele, au aruncat acest bolovan în apă şi au înfiinţat SIIJ, iată că această desfiinţare se va produce tot cu goarne şi tot cu zgomot. Este greu să scoţi acel bolovan din apă fără să te uzi, pentru că într-o alianţă a trebuit să se ajungă la o variantă astfel încât această secţie, aş numi-o diabolică, să fie desfiinţată. S-au purtat negocieri în cadrul alianţei USR PLUS, s-a venit cu propunerea să nu existe nicio garanţie suplimentară, pentru că nu era necesară această garanţie, PNL, de asemenea, însă aliaţii noştri din coaliţie, UDMR, au solicitat garanţii suplimentare. Şi, atunci, în urma acestor negocieri, varianta care a fost acceptată pentru moment pentru desfiinţarea SIIJ a fost aceea acceptată şi de către CSM„. – Stelian Ion, ministrul Justiţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here