A mai demisionat un consilier important din Ministerul Sănătăţii

0

Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeş-Bolyai”, şi-a anunţat demisia din funcţia de consilier onorific la Ministerul Sănătăţii.

Într-o postare pe Facebook, el spune că „experienţa a fost una amară” şi s-a simţit „inutil”, echipa din minister fiind „prea prinsă” să-i utilizeze experienţa.

Am fost solicitat pentru un sfat bazat pe dovezi doar de două ori şi am propus sugestii, idei şi articole ştiinţifice (nesolicitate) către minister cu o frecvenţă de una pe zi (la început) şi apoi câte una la 2 – 3 zile (probabil că aşteptările mele au fost nerealiste). Am crezut că voi putea ajuta, dar am descoperit că funcţia a fost literal una onorifică – echipa din minister este mult prea prinsă ca să utilizeze experienţa consilierilor (aceasta a fost situaţia în cazul meu) Nu consider că este cazul să rămân într-o funcţie (chiar şi una onorifică) dacă mă simt inutil„, susţine profesorul.

Specialistul subliniază că pentru el, în contextul pandemiei, sunt prioritare patru lucruri: testarea, comunicarea, raportarea transparentă a datelor şi reformarea Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Cele patru aspecte pe care le-am semnalat de multiple ori ca fiind prioritare au fost: testarea – nu a fost implementată testarea antigenică rapidă gratuită (în continuare nu avem o imagine clară asupra situaţiei); comunicarea – reactivă şi cu frecvenţă redusă (teoriile conspiraţiei proliferează, ambiguitatea şi incertitudinea au crescut); raportarea transparentă a datelor a înregistrat un progres – un efort susţinut şi suplimentar este necesar în continuare; Institutul Naţional de Sănătate Publică – nereformat în continuare (peste 450 de oameni care generează un volum infim de dovezi şi suport pentru practică)„, a adăugat el.

„Nu mai am răbdare”, continuă el şi arată că în aceste vremuri de criză comunicarea Ministerului Sănătăţii cu populaţia trebuie să se întâmple zilnic.

Zilnic trebuie să se vadă ceva, zilnic trebuie să aflăm cum au progresat autorităţile! Consider că trebuie să îmi expun liber opiniile ştiinţifice, din poziţia de profesor universitar. Rămân deschis să ajut voluntar oricui doreşte să îşi fundamenteze deciziile pe dovezi ştiinţifice (indiferent de culoare politică)„, îşi încheie Răzvan Cherecheş postarea.

Răzvan Cherecheş a început de ceva timp să publice pe pagina sa de Facebook o rubrică intitulată „Profu’ de sănătate publică„.

Recent a demisionat şi Bogdan Oprea din funcţia de purtător de cuvânt, care a lucrat în Administraţia Prezidenţială în mandatului preşedintelui Traian Băsescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here