Contract de construcţie reziliat pe Autostrada Transilvania. Progres de 1% în 5 luni (VIDEO)

0

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a notificat, joi, constructorul care lucra la lotul Cheţani – Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania că va fi reziliat contractul, pentru că nu a respectat trei înştiinţări de remediere şi a abandonat şantierul.

Este vorba de asocierea SC Straco Grup SRL – SC Total Road SRL – SC Specialist Consulting SRL.

„După deschiderea traficului rutier pe Nodul Rutier Cheţani, în data de 18.09.2020, antreprenorul a redus considerabil ritmul de execuţie a lucrărilor. La data deschiderii traficului, progresul fizic era de 36,81%, iar în prezent progresul fizic înregistrat este de 37,86%, antreprenorul înregistrând un progres de aproximativ 1% în ultimele 5 luni. Menţionăm că rezilierea efectivă intră în vigoare în 14 zile de la notificarea antreprenorului”, precizează CNAIR.

CUM ARĂTA ŞANTIERUL ÎN NOIEMBRIE ANUL TRECUT:

CNAIR va elabora o nouă documentaţie de atribuire în vederea relicitării acestui contract pentru finalizarea lucrărilor de construcţie a acestui sector de autostradă.

„Destul! Pe A3 sector Cheţani-Câmpia Turizii progresul în ultimele 5 luni a fost 1%. CNAIR a reziliat astăzi (joi, n.r.) contractul cu constructorul. Cu lucrări începute în anul 2016, dar ajunse în 2021 abia la stadiul de sub 40%, nu putem face performanţă în dezvoltarea infrastructurii şi a României, în general. Constructorul acestui lot (Straco n.r), ajuns în insolvenţă şi cu subcontractori neplătiţi, a beneficiat de toată bunăvoinţa autorităţilor române, dar a sosit momentul în care trebuie să spunem „Destul!” Este soluţia pe care CNAIR a încercat din răsputeri să o evite, pentru că relicitarea restului de tronson presupune nişte proceduri de relativă durată. Însă nu mai putem priva România de acest sector din autostrada A3. Avem nevoie de infrastructură urgent”, a scris ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, pe Facebook.

Istoria acestei licitaţii, derulate în 2015, arată ministrul Drulă, „este şi o lecţie despre acceptarea unor oferte subevaluate de companiile participante. Valoarea licitată de compania câştigătoare a fost de 280 milioane lei, pe când estimarea iniţială pentru acest lot de 15,7 km era de 620 de milioane lei”. Termenele erau de 4 luni proiectare şi 12 luni execuţie pentru un segment de autostradă în relief foarte uşor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here