Cine mai poate lucra la stat după pensie

0

Plata cu ora sau drepturile de autor sunt exceptate din prevederile proiectului de lege privind interdicţia cumulării pensiei cu salariul în sistemul public, a anunţat, joi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

Actul normativ se referă la continuarea voluntară a activităţii până la vârsta de 70 de ani şi a fost pus în dezbatere publică, ulterior fiind transmis la Guvern.

Proiectul de lege pentru continuarea activităţii pentru persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare prevede ca persoanele ajunse la vârsta de pensie şi care doresc să rămână în activitate să poată să facă acest lucru. Este vorba aşadar de o opţiune a angajatului, o opţiune de a munci în continuare, chiar dacă a ajuns la vârsta legală de pensionare. (…) Vorbim aşadar despre un drept şi nu de o obligaţie, iar exercitarea acestui drept este strict la latitudinea angajatului. Legal, rămâne posibilitatea oricărei persoane de a se pensiona la vârsta legală de pensionare, fără nicio îngrădire„, a explicat Turcan.

Care sunt excepţiile

Vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la 70 de ani persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condiţiile Legii 8/1996, personalul didactic prevăzut de Legea Educaţiei Naţionale, persoanele încadrate în gradul 3 de invaliditate, membrii Academiei Române şi persoanele din cadrul autorităţilor administrative autonome sau instituţiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mandat cu o durată prevăzută de lege.

Plata cu ora este exceptată, este exceptat tipul de venit din drepturi de autor. Noi facem excepţii nu pentru anumite categorii socio-profesionale, ci pentru tipuri de venit care pot fi acceptate în momentul în care, după vârsta de pensionare, alegi să lucrezi„, a precizat Raluca Turcan, după ce premierul Florin Cîţu a spus că nu vrea excepţii.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a mai propus într-un alt act normativ ca stimulentul de inserţie profesională pentru părintele aflat în concediu de creştere a copilului care se întoarce la muncă înainte de 6 luni după naşterea copilului să crească de la 650 de lei pe lună la 1.500 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here