Compania Bosch prezintă la târgul virtual de tehnologie CES 2021 tehnologia AIoT – ceea ce înseamnă o explorare a datelor pentru ca inteligenţa artificială şi internetul lucrurilor să vină în avantajul oamenilor şi al mediului înconjurător.
„Îmbinăm IA şi conectivitatea pentru a forma AIoT, care ne ajută să îmbunătăţim eficienţa energetică şi să combatem coronavirusul. AIoT oferă un potenţial enorm. Deja valorificăm acest potenţial şi intenţionăm să ne extindem eforturile pe viitor”, a declarat Michael Bolle, membru în consiliului de administraţie Bosch.
Sloganul companiei este „Sustenabil #LikeABosch” şi vor fi prezentate soluţii inteligente şi sustenabile pentru sănătate, viaţă şi mobilitate.
Ce noutăţi are Bosch: este vorba de primul senzor IA cu învăţare automată pentru dispozitive purtabile şi dispozitive audibile pentru antrenamentele de fitness. IA rulează automat pentru acest senzor (edge AI), astfel încât conexiunea la internet nu mai este necesară în cadrul sesiunii de exerciţii fizice – acest fapt îmbunătăţind eficienţa energetică şi confidenţialitatea datelor.
O altfel de tehnologie: un senzor care măsoară factori precum calitatea aerului şi umiditatea relativă, cu informaţii despre concentraţia de aerosoli în aer – mai ales în contextul luptei împotriva coronavirusului.
Camerele de securitate Bosch au o nouă soluţie – cu analiză video inteligentă integrată – şi măsoară temperatura corpului fără contact, într-un mod anonim şi cu precizie ridicată – cu o abatere maximă de jumătate de grad.
Prin startup-ul Bosch Security and Safety Things, camerele video permit detectarea numărului de persoane dintr-un magazin şi verificarea pentru conformitatea cu restricţiile actuale privind coronavirusul, aplicaţie care a primit Premiul pentru Inovaţie CES® 2021.
Dar ce zici de un dispozitiv portabil de monitorizare a hemoglobinei, care poate detecta anemia prin scanarea unui deget. Dispozitivul este foarte potrivit pentru regiunile care nu au acces suficient la îngrijiri medicale. Echipat cu IA, dispozitivul portabil de monitorizare a hemoglobinei oferă un rezultat în decurs de 30 de secunde, fără a fi necesare teste de laborator sau probe de sânge.
Bosch a elaborat şi test PCR pentru coronavirus, efectuat cu dispozitivul de testare Bosch Vivalytic – cinci probe în 39 de minute.
Produsele Bosch au arătat că sunt sustenabile şi compania se implică în acţiunile climatice, pentru atingerea obiectivelor de emisii ale Acordului de la Paris.
„Conform calculelor interne, încă din 2020, toate cele 400 de locaţii ale companiei de la nivel global au fost neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon. Bosch este prima întreprindere industrială care operează la nivel global pentru a obţine emisii zero de carbon în ceea ce priveşte energia pe care o produce şi energia pe care o furnizează extern”, transmite compania.
Ca parte a programului NASA Tipping Point, Bosch îşi uneşte forţele cu companiile Astrobotic şi WiBotic, precum şi cu Universitatea din Washington pentru a dezvolta tehnologii inteligente, autonome de navigaţie şi încărcare fără fir pentru roboţii care explorează suprafaţa lunară. Începând cu 2023, aceşti roboţi lunari de dimensiunea unei cutii de pantofi, denumiţi CubeRovers, ar trebui să se poată deplasa în mod autonom pe lună şi să-şi găsească drumul înapoi către staţiile de andocare. Cercetătorii Bosch care lucrează la proiect în Pittsburgh şi Silicon Valley, îşi oferă expertiza în soluţii de analiză inteligentă a datelor bazate pe IA şi soluţii de conectivitate fără fir. Constatările rezultate vor fi incluse în dezvoltarea ulterioară a soluţiilor Bosch AIoT, la întoarcerea pe Pământ.