Majorarea cu 40% a punctului de pensie – constituţională. Replica premierului Cîţu

0

Legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie este constituţional, a decis, miercuri, Curtea Constituţională a României (CCR), care a respins, astfel, sesizarea Guvernului pe această temă.

În sesizarea transmisă în octombrie, Guvernul susţinea că Parlamentul ‘a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice.

De asemenea, Executivul mai spunea că parlamentarii „nu au identificat sursele clare de finanţare” pentru majorarea pensiei şi care să reflecte principiul echilibrului bugetar.

Odată cu intrarea în vigoare a OUG 135/2020, noua valoare a punctului de pensie, respectiv de 1.442 de lei, s-a aplicat de la data de 1 septembrie 2020, la valoarea maximă pe care o permite bugetul de stat. Aplicarea majorării punctului de pensie la 1.775 de lei, aşa cum a modificat legiuitorul, şi majorarea salariilor profesorilor ar presupune ‘un necesar de finanţare din fonduri publice de 11,2 miliarde de lei în anul 2020, respectiv 1,06% din PIB şi 34,3 miliarde de lei în anul 2021 (reprezentând 3,05% din PIB)’. Or, execuţia bugetului general consolidat în primele luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde de lei, respectiv 4,17% din PIB„, arăta Guvernul.

În condiţiile actualei crize sanitare, în care presiunea asupra bugetului de stat este uriaşă din cauza creşterilor masive ale cheltuielilor nepermanente, iar riscul de a avea un deficit bugetar uriaş în 2021 este unul ridicat, Parlamentul ar trebui să contribuie la corecţia deficitului bugetar, spuneau guvernanţii.

Miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, premierul Florin Cîţu a declarat că România nu şi-a permis nici anul trecut creşterea pensiilor şi nu-şi permite nici în 2020 acest lucru. Însă pensiile vor creşte, după calculele Guvernului.

Legea merge la promulgare pentru domnul preşedinte, care are două variante: să trimită la reexaminare în Parlament sau să o promulge. Vom vedea care va fi varianta. Eu vă spun că noi avem deja – acest Guvern – un precedent şi coaliţia şi-a asumat un calendar de creştere a pensiilor. Vom creşte pensiile, dar pe calendarul pe care noi ni l-am asumat. Aceasta este varianta pe care mergem noi„, a explicat Florin Cîţu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here