City Insurance și Euroins, sancționate de ASF. Amenzi de 10 ori mai mari decât în urmă cu 16 luni

0

Societăţile de asigurare City Insurance SA şi Euroins România, care „controlează” sectorul RCA din România, au fost sancţionate cu amenzi în cuantum de 500.000 lei, respectiv 450.000 lei, de către Consiliul de Administrație al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Nivelul sancțiunii este de 10 ori mai mare decât cele aplicate în toamna anului 2019.

Amenzile au fost aplicate în urma acţiunilor de control desfășurate la cele două companii, la care principala deficienţă identificată a fost plata cu întârziere a despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA,a anunțat ASF într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, în cazul City Insurance s-a mai constatat că societatea nu a formulat în scris oferte de despăgubire justificată în termenul prevăzut de lege şi nu a întocmit procese suplimentare de constatare în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.

În ceea ce priveşte societatea Euroins s-a constatat, de asemenea, că nu a formulat în scris notificări cu privire la motivele pentru care nu a aprobat în totalitate/parţial pretenţiile de despăgubire în termenul prevăzut de lege şi nu a comunicat valoarea maximă de despăgubire în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.

„Totodată, în urma analizei cu privire la acțiunile de supraveghere a pieței asigurărilor și în concordanță cu procesul de reorganizare și eficientizare din cadrul A.S.F., Consiliul Autorității va lua în perioada următoare o serie de măsuri organizatorice și administrative ce vor fi făcute publice la momentul punerii în aplicare a acestora”, se mai arată în comunicat.

În 2019, amenzile s-au ridicat la 50.000 de lei

În septembrie 2019, cele două societăți au fost sancționate de ASF cu amendă în cuantum de 50.000 de lei pentru fiecare. La acea dată cele două societăți au fost amendate pentru că ofertele de despăgubire ar fi fost transmise cu întârziere, fapt ce a condus și la întârzierea achitării despăgubirilor auto către păgubiți.

Trebuie menționat faptul că cele două companii dețin o cotă de aproape 70% din piața RCA din România.

În prima parte a anului trecut, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de peste 5,6 miliarde lei, în creștere cu 3,4% față de valoarea înregistrată în primele 6 luni ale anului 2019.

Piața asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea, incluzând clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului) reprezintă aproximativ 70% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și
56% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurări în semestrul I 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here