A fost descoperită cea mai veche pictură rupestră cunoscută în lume

0

Cea mai veche pictură rupestră cunoscută în lume, care are cel puţin 45.500 de ani, reprezintă un mistreţ şi a fost descoperită în Indonezia, anunţă AFP.

Înaltă de 54 de centimetri şi 1,36 metri lăţime, această pictură a unui mistreţ din Celebes a fost realizată datorită unui pigment de ocru roşu închis.

Mistreţul este reprezentat cu o coamă scurtă de păr, precum şi excrescenţe faciale asemănătoare colţilor, tipice adulţilor speciei.
Hominizii au vânat mistreţi din Celebes pe insula Sulawesi timp de zeci de mii de ani şi aceştia din urmă sunt adesea reprezentaţi în arta preistorică din regiune, în special cea din epoca de gheaţă.

Înainte de aceasta, cea mai veche pictură rupestră cunoscută a fost descoperită de aceeaşi echipă, tot pe insula Sulawesi. Ea reprezenta un grup de personaje jumătate-om, jumătate-animal, vânând mamifere, şi s-a constatat că avea cel puţin 43.900 de ani.

Se ştie că populaţiile au ajuns în Australia acum aproape 65.000 de ani şi au fost nevoite să traverseze arhipelagul indonezian oriental Wallacea, din care face parte Sulawesi.

Situl arheologic reprezintă dovada celei mai vechi prezenţe umane în Wallacea, dar cercetătorii speră ca săpăturile avansate să permită să demonstreze că populaţiile erau prezente în regiune mult înainte, fapt ce ar rezolva misterul aşezărilor în Australia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here