UPDATE Primăria Capitalei are datorii de 2,5 miliarde de lei, spune Nicuşor Dan. Cam cât a costat metroul din Drumul Taberei

0

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat joi că Municipalitatea are datorii curente de 2,5 miliarde de lei. Pentru această sumă, el a făcut paralelă cu metroul din Drumul Taberei, podul de la Brăila peste Dunăre sau 10.000 de apartamente.

Datoriile curente ale Primăriei Capitalei sunt 2,5 miliarde lei. Vreau să exemplific ce înseamnă 2,5 miliarde lei: aproximativ cât a costat metroul din Drumul Taberei, cât costă podul de la Brăila peste Dunăre sau 10.000 de apartamente. Şi toţi banii aceştia noi ar trebui să îi plătim acum. Asta înseamnă datorie curentă. Aici ne-au adus floricelele, concertele, târgurile şi companiile municipale„, a spus Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă.

Din luna august, conturile Primăriei au fost blocate, motiv pentru care nu poate plăti lucrări de investiţie, cum ar fi cele de la Prelungirea Ghencea.

El a anunţat din februarie măsuri pentru lucrările de infrastructură, de trafic şi de termoficare, precizând că nu cere bani de la Guvern, ci doar să fie eşalonată datoria, prin STB, către ANAF şi să fie ridicat plafonul de îndatorare, pentru ca începând din 2021 investiţiile să fie finanţate exclusiv din fonduri europene şi din împrumuturi.

Pe de altă parte, Nicuşor Dan a reiterat, joi, intenţia Primăriei de a cumpăra Elcen, asigurând în acelaşi timp şi plata datoriilor. Pentru aceasta, trebuie acordul Guvernului şi al Consiliului General. În 2016, societatea Elcen a fost evaluată la un miliard de lei, dar pentru nu au mai fost făcute lucrări de investiţii, această valoare a scăzut, arată Nicuşor Dan.

La jumătatea lunii iunie va fi organizat un concurs ocuparea funcţiilor de manager la cele 19 spitale din subordinea Primăriei Capitalei.

Am prelungit contractele de management ale directorilor de spitale. Marea lor majoritate expirau în cursul lunii ianuarie. Le-am prelungit cu trei luni. Vă anunţ intenţia de a organiza în jurul datei de 15 iunie concurs de management pentru toţi managerii din cele 19 spitale pe care noi le avem„, a mai spus Nicuşor Dan.

Primarul a mai anunţat că spitalul modular de la Pipera pentru bolnavii de COVID va fi închis, ca urmare a faptului că a scăzut numărul celor care aveau nevoie de îngrijiri.

Vom închide spitalul modular de la Pipera. Nu se mai justifică. Din fericire, numărul de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale pentru coronavirus a scăzut şi nu se mai justifică cheltuielile. În situaţia nefericită în care numărul de persoane o să înceapă să crească – eu sper să nu ajungem acolo -, e disponibil pentru a fi refuncţionalizat„, a subliniat Nicuşor Dan.

Primarul general al Capitalei a făcut referire şi la faptul că se pregăteşte să semneze contractul cu Astra Vagoane Călători în vederea achiziţionării a 100 de tramvaie.

Este un contract pe bani europeni – 840 de milioane de lei, deci aproape 200 de milioane de euro. Faptul că nu l-am semnat până la acest moment e o problemă care vine din fosta administraţie. Dacă fosta administraţie nu ar fi insistat cu firma turcească, în mod ilegal, aşa cum a stabilit definitiv Curtea de Apel, noi am fi început să avem tramvaie în Bucureşti azi„, a arătat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here