PREMIERĂ. După 30 de ani: Primul automotor românesc, fabricat de Grampet, este gata de drum – VIDEO

0

Primul tren automotor fabricat în România după 1989 şi-a încheiat probele de parcurs şi este gata de a fi pus la dispoziţia călătorilor, informează TVR Iași. Testele au însemnat circa 95.000 de probe pentru toate echipamentele cu care este prevăzut şi pentru serviciile de trafic. Gruia Stoica, fondatorul Grupului Grampet, spune că automotorul va putea fă văzut pe traseele din România, dar și peste hotare.

Constructorul, Electroputere VFU Pașcani, aşteaptă acum ca trenul să fie achiziţionat de CFR Călători.

„Electroputere VFU Pașcani intră cu succes pe piața construcției de vehicule feroviare noi. Primul automotor produs aici este gata de drum”, scrie omul de afaceri Gruia Stoica, pe o reéa de socializare.

Citiți și:
Renaște producția de automotoare fabricate în România

„A fost un efort considerabil de resurse umane şi inginerie românească, la care au lucrat peste 180 de colegi. După omologare, îl vom vedea pe traseele din România, dar și peste hotare”, mai spune antreprenorul, cu mețiunea că Grampet Group, pe de altă parte, se pregătește de un nou proiect.

PiațaPresei.ro informa în vara acestui an că modelul DMU (Diesel Multiple Unit) a ieșit din fabrică sub noua sa înfățișare, purtând motive tradiționale românești frecvent întâlnite în portul popular național care, prin simbolistica lor, reprezintă moștenirea culturală românească. Trenul va rula în aceste zile pe căile ferate din Moldova, sărbătorind totodată și Ziua Națională a Iei.

Demarat la sfârșitul anului 2014, automotorul DMU a fost proiectat și realizat în concordanță cu prevederile feroviare din Uniunea Europeană, putând fi adaptat și la cerințele din piețe non UE. Prototipul este rezultatul muncii a peste 180 de specialiști din cadrul Electroputere VFU Pașcani.

Dotări de ultimă generație

Trenul are în componență atât piese și subansamble produse intern, dar și subansamble de la producători de top din Europa. Poate atinge o viteză maximă de circulaţie de 120 km/h și are o capacitate totală de 164 de pasageri pe scaune la Clasa I (22) și Clasa a II-a (142).

Dotările includ toalete ecologice, inclusiv unități special amenajate și echipate pentru persoanele cu dizabilități locomotorii sau mobilitate redusă, sisteme de aer condiționat, Wi-Fi și prize de alimentare, sisteme vizuale de informare a călătorilor, prin ecrane care indică destinația, următoarea oprire, timpii de întârziere sau alte informații relevante.

Citiți și: Sorin Chinde, GRAMPET: “Este nevoie de un Program național de susținere a transportului feroviar”

Cu o tradiție de peste 150 de ani, Electroputere VFU Pașcani își concentrează astăzi atenția pe activități cu valoare adăugată mare, în principal reproiectarea, reconstrucția și modernizarea vehiculelor feroviare. În prezent, are clienți din România și din străinătate, mai exact din Belgia și Gabon, pentru vagoane de călători și tramvaie.

La nivelul anului 2019, ponderea cea mai mare a activității Electroputere VFU Pașcani a fost reprezentată de segmentul de modernizare vehicule feroviare (aproximativ 68%), urmată de segmentul de mentenanță vehicule feroviare (26%) și segmentul ansamble și subansamble (5%). Fabrica are în prezent în jur de 650 de angajați și capacitatea de a-și extinde activitatea la aproape 5.000 de muncitori.

Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român

Înfiinţat în urmă cu aproape 20 de ani, GRAMPET este prima multinațională fondată în România și cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din Europa de Sud-Est. Structura sa de companii acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienţilor săi o experienţă integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcţii, reparaţii şi modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluţii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Având drept obiectiv declarat conectarea Oceanului Atlantic, prin Marea Nordului, la Oceanul Pacific, prin Marea Chinei de Sud, Grupul GRAMPET este unul dintre liderii industriei în dezvoltarea coridoarelor de transport ce conectează Europa şi Asia.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România. În prezent, peste 20% din trafic este internaţional, GFR oferind clienţilor săi soluții logistice complexe. GFR este membră a tuturor organizaţiilor internaţionale reprezentative și are acorduri de colaborare atât cu operatorii feroviari de stat (BDZ Cargo, UZ, CFM, PKP Cargo, ZK, RCH, HZ Cargo, ZBIH), cât și cu operatorii feroviari privaţi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria și Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul GRAMPET acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

În paralel, grupul desfăşoară o activitate intensă de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice menite să ofere clienţilor o experienţă transparentă şi în timp real a serviciilor la care au acces. În 2017, GFR a lansat portalul E-CLIENT GFR, o premieră pentru România și sud-estul Europei, care facilitează gestionarea relației clasice cărăuș – companie-client, de la postarea unei cereri de ofertă până la facturarea serviciului prestat, trecând prin etape esențiale precum comandarea vagoanelor goale, întocmirea contractelor de transport, accesul neîngrădit la informații privind evoluția proceselor, atenționarea inteligentă a decidenților și transmiterea de rapoarte automate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here