CEZ Romania va investi 50 de milioane de euro din fonduri europene în sisteme și în rețeaua de distribuție

0

Atragerea fondurilor europene pentru investiții în dezvoltarea rețelelor de distribuție a energiei electrice și gazelor este soluția câștigătoare, atât pentru CEZ, cât și pentru clienții săi finali, mai ales în contextul transformărilor care au loc în sistemul energetic european, a declarat Ondrej Safar, CEO, CEZ România.

Va trebui să investim semnificativ în sisteme și în rețea și să fim aceia care să încurajeze clienții, trebuie să îi ajutăm să treacă în această nouă etapă. Dar este foarte important pentru noi să reușim să dezvoltăm sistemele noastre într-o manieră accesibilă din punct de vedere financiar pentru clienți”, a afirmat Ondrej Safar, în cadrul Dezbaterii, “Cu cine reclădim și modernizăm România”, organizată de clubantreprenor.ro și Piața Presei, pe 26 noiembrie.

CEO-ul CEZ România a menționat că “Fondurile europene sunt o soluție câștigătoare și pentru noi, și pentru clientul final”, arătând faptul că “avem deja 50 milioane de euro alocate sau în proces de alocare din fonduri europene pentru proiectele de investiții”.

Investiții consolidate în perioada de pandemie

Ondrej Safar a adăgat că grupul CEZ în România și-a continuat investițiile și în perioada de carantină impusă de autorități în acest an, ca reacție la criza sanitară produsă de Covid-19.

Una dintre cele mai importante investiții, cu impact major în factura clientului final, a fost trecerea la sistemele inteligente de citire a consumului de electricitate, dar vor urma și altele, mai ales în digitalizare și în pregătirea angajaților să folosească noile sisteme.

Dezbatere poate fi urmărită AICI

”Prioritar este să pregătim compania pentru implementarea acestor proiecte și fonduri, de aceea investim mult în digitalizarea companiilor și trebuie să pregătim și angajații să învețe să opereze noile sisteme. În condițiile în care clientul nu va mai fi unul convențional, noi vom deveni mai degrabă furnizori de servicii și va trebui să devenim partenerul clienților care trec prin această tranziție dinspre consumator spre prosumator. Noi încercăm să ne asigurăm că aducem soluții fezabile din punct de vedere economic”, a spus Safar.

Adaptare la noile condiții de piață

Dacă până acum clienții distribuitorilor și furnizorilor de energie electrică au un rol pasiv, de acum încolo, odată ce numărul prosumatorilor va crește, ei vor deveni clienți activi, situație care presupune și o readaptare a companiilor energetice la noile condiții din piață.

Ondrej Safar, CEO CEZ Romania

”Credem că în viitorul apropiat vom vedea o creștere masivă a numărului de prosumatori, iar ei vor deveni o parte foarte importantă a sectorului energetic. Compania noastră de distribuție trebuie să fie foarte bine pregătită pentru această etapă. Dacă până acum energia mergea într-un singur sens, acum va fi bidirecțională, și dinspre consumator către transportator și producător”, a explicat CEO-ul CEZ România.  

Grupul ceh CEZ, prezent pe piața energetică românească din 2005, a vândut recent, către un fond de investiții australian, mare parte din operațiunile din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here