Mariciuc (MFE): Tranziţia de la cărbune la gaze nu e acceptată în UE, deşi poate părea câştigătoare în România – VIDEO

0

Tranziţia de la cărbune la gaze naturale, deşi ar putea părea o soluţie câştigătoare în România, nu este încă acceptată la nivelul Uniunii Europene, unde hidrogenul sau alţi combustibili sunt consideraţi o soluţie, şi nu gazele naturale, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene (MFE), Adrian Mariciuc, la dezbaterea „Cu cine reclădim şi modernizăm România?”, organizată de clubantreprenor.ro şi Piaţa Presei.

„Lucrurile nu sunt încă stabilite, pentru că, din păcate, tranziţia aceasta de la cărbune către gaz, deşi ar putea părea soluţia câştigătoare în multe cazuri în România, încă nu este acceptată la nivel european”, a spus oficialul MFE, citat de Agerpres.

Adrian Mariciuc, secretar de stat in cadrul MFE

Potrivit acestuia, la Bruxelles se doreşte altceva, nu gazul. Facem precizarea că România dorește să construiască mai multe centrale, care sunt mult mai eficiente decât vechile termocentrale care funcționează pe cărbune și care nu reușesc să repecte condițiile de mediu impuse de UE și mai ales să deruleze investițiile de retehnologizare și modernizare.

„Cred că hidrogenul sau alţi combustibili ar putea fi soluţia, de aceea spun că încă aşteptăm şi încercăm să găsim cea mai bună soluţie, atât pentru specificul României, pentru că e un lucru de care trebuie să ţinem cont, dar acordul trebuie realizat la nivel european”, a spus Adrian Mariciuc, la evenimentul organizat de PiataPresei.ro și clubantreprenor, la Hotel Marshal.

Urmăriți aici intervenția secretarului de stat Adrian Mariciuc

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F386901735203125%2Fvideos%2F395884404864040%2F&show_text=false&width=560

Secretarul de stat a precizat că în prezent Ministerul Fondurilor Europene nu are nicio soluţie în ceea ce priveşte cogenerarea, deoarece această activitate include şi combustibili fosili, în contextul în care Green Deal şi Pactul Ecologic European pun accentul pe combustibili alternativi.

„Programul Operaţional ‘Infrastructură Mare’ se va concentra pentru perioada 2021-2027 în două programe: rămâne în zona de Program Operaţional de Transport, pentru că şi în perioada actuală avem axele prioritare pe zona de Transport, şi zona de Mediu”, a menţionat Adrian Mariciuc.

Citiți și:
ROMÂNIA, RECLAMATĂ LA COMISIA EUROPEANĂ PENTRU AMENZILE MICI APLICATE OPERATORILOR DE CENTRALE TERMICE PE CĂRBUNE CE FUNCŢIONEAZĂ ILEGAL

Potrivit oficialului MFE, pe partea de cogenerare, lucrurile nu sunt foarte bine conturate, „în sensul în care de cele mai multe ori vorbim şi de o componentă de combustibili fosili în toată această activitate”.

„Green Deal şi Pactul Ecologic European pun foarte mare accent pe zona aceasta de combustibili verzi, de surse alternative de energie, de combustibili alternativi. În acest moment nu avem vreo soluţie pentru partea aceasta, sunt într-adevăr mari proiecte, cu precădere în zona de termoficare, în zona de generare de energie, asupra cărora va urma să luăm o decizie”, a menţionat Adrian Mariciuc.
Sursa: Agerpres

Citiți și:

HAVRILEȚ: NICIODATĂ NU AU FOST DISPONIBILI ATÂȚIA BANI PENTRU ENERGIE, DAR TREBUIE SĂ RECLĂDIM ȘI ÎNCREDEREA INVESTITORILOR
VIDEO – VIRGIL POPESCU: Energia este motorul economiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here