VIDEO Planul Național de Redresare și Reziliență. Pe ce vor fi cheltuiţi 30 de miliarde de euro

0

Guvernul a prezentat, joi, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu fonduri de la Uniunea Europeană, 30 de miliarde euro care vor fi folosiţi pentru „dezvoltarea României”. Au spus-o preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor şi alţi oficiali.

Iohannis a apreciat că acest document trebuie să depăşească paradigma populismului electoral şi promovarea de interese particulare.

„Modelul guvernărilor anterioare, bazat doar pe stimularea consumului şi pe măsuri de azi pe mâine, a neglijat tocmai investiţiile, care sunt baza dezvoltării unei ţări. Lipsa investiţiilor în infrastructura de sănătate, educaţie sau în proiectele majore de infrastructură de transport, energie şi agricultură constituie rezultatul unor măsuri şi politici defectuoase, care nu trebuie să se mai repete”, a spus şeful statului, adăugând că vor fi fonduri pentru recuperarea economică şi pentru accelerarea potenţialului de creştere în perioada post-pandemie.

Şeful Executivului, Ludovic Orban, a subliniat că România va mai beneficia de peste 46 de miliarde de euro pentru coeziune, agricultură, la care se adaugă alte finanţări europene.

„România mai beneficiază de o altă axă de finanţare, prin intermediul Fondului de modernizare, cu resurse de aproximativ 6 miliarde de euro, care sunt destinaţi investiţiilor în creşterea capacităţilor de producţie a energiei, de energie regenerabilă, în modernizarea capacităţilor de producţie în sistem de cogenerare, în susţinerea finanţărilor în domeniul eficienţei energetice, în susţinerea finanţărilor pentru modernizarea reţelelor de transport, fie a energiei termice, fie a gazului natural”, a arătat prim-ministrul Orban.

La conferinţa de lansare a programului a vorbit şi noul primar general al Capitalei, Nicuşor Dan, care a spus că aceste fonduri reprezintă o uriaşă oportunitate pentru Bucureşti, având în vedere investiţiile prognozate în infrastructura de transport, sănătate, mediu, în eficienţa energetică a clădirilor.

Totodată, 73 de organizaţii nonguvermanentale, care activează în mai multe domenii, au solicitat Guvernului, Parlamentului şi Administraţiei Prezidenţiale să fie consultate în procesul de planificare, realizare şi implementare a Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here