ANCHETĂ Examene pe mii de euro la Serviciul Permise Auto Suceava şi controale RAR de formă, dar pe bani

0

Procurorii DNA – Suceava au făcut, joi, percheziţii în mai multe judeţe în legătură cu fapte de corupţie la Serviciul Permise Suceava, în urma cărora au ridicat peste 1,2 milioane de euro, ceasuri şi bijuterii din aur, opt autoturisme de lux.

Potrivit DNA, în urma celor 67 de percheziţii făcute în Bucureşti şi în judeţele Suceava, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, poliţiştii au găsit: 1.225.000 euro, 790.000 lei, 12.000 dolari, 1.500 lire sterline, 37 ceasuri de lux, 21 brăţări, 18 lanţuri şi patru pandantive din aur, opt autoturisme de lux.

Procurorii anticorupţie achetează mai mulţi funcţionari publici, printre care şi poliţişti şi alte persoane, pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi spălarea banilor.

Conform anchetatorilor, în perioada 2018 – 2020, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava ar fi funcţionat o grupare infracţională în care, alături de poliţişti şi funcţionari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto şi angajaţi ai Registrului Auto Român (RAR).

DNA spune că suspecţii cereau între 300 şi 1.500 de euro la proba de traseu pentru obţinerea permisului şi 3.000 – 6.000 euro la examinarea teoretică.

O altă anchetă este legată de înmatricularea autoturismelor, iar membrii grupului urgentau, facilitau sau asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 – 1.000 euro, omologarea/verificarea RAR, precum şi înmatricularea provizorie şi definitivă a autoturismelor.

Omologarea sau verificarea tehnică, respectiv înmatricularea autoturismelor erau realizate rapid, fără a mai fi nevoie de programare, iar în unele cazuri, chiar în condiţiile în care documentele nu erau complete sau nu erau în regulă ori autoturismele prezentau defecţiuni tehnice majore. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here