SONDAJ – Românii şi plăţile online. Bani la saltea, depozite bancare sau investiţii

0

Un sondaj al Reveal Marketing Research arată că 60% dintre români au încredere în aplicaţiile de banking mobil.

Pe locurile imediat următoare sunt Internet bankingul sau site-urile băncilor, cu 59% dintre respondenţi.

În bănci au încredere 56% că le vor ţine banii în siguranţă. Generaţia Z (tinerii 18-24 ani) şi persoanele peste 55 de ani au încredere semnificativ mai mare în bănci – 65%, respectiv 63%.

În Google Pay au încredere 46% dintre români, iar în Apple Wallet – 41%. Generaţia Z este singura care are mai multă încredere în Apple Wallet (52%) decât în Google Pay (34%).

În privinţa comercianţilor online, românii au cea mai mică încredere în ceea ce priveşte siguranţa banilor lor – 31% pentru comercianţii online internaţionali, iar 38% – locali.

Platformele intermediare care procesează plăţi online între comerciant şi cumpărător se bucură de un scor mai ridicat, 45% dintre respondenţi declarând că au încredere în acestea să le ţină banii în siguranţă.

Mai bine împrumuturi de la cunoscuţi decât de credite la bănci

Dacă ar avea nevoie de o anumită sumă de bani, 47% dintre respondenţi declară că ar împrumuta de la familie sau prieteni, într-o măsură semnificativ mai mare Generaţia Z (64%) şi cei din mediul rural (53%).

Apelarea la împrumuturile bancare e preferată de 29% dintre români, în timp ce 11% ar utiliza un card de cumpărături dacă ar avea nevoie de o sumă de bani. 3% dintre respondenţi au menţionat că s-ar împrumuta de la instituţii financiare non-bancare (IFN).

Românii preferă aceste împrumuturi informale deoarece, de cele mai multe ori, este vorba de sume mici, iar lipsa dobânzii sau a termenelor stricte de plată reduce anxietatea financiară a acestora.

Cât şi cum economisesc românii

În ceea ce priveşte economiile, 21% dintre români declară că nu reuşesc să economisească. Acest procent este în scădere din luna aprilie 2022, când 29% dinte români declarau acest aspect.

32% declară că vor economisi mai puţin decât în prezent, iar 28% că vor economisi la fel ca până acum. Pentru 15% dintre români economiile vor creşte, comparativ cu 8% care au declarat în aprilie 2022 că vor economisi mai mult ca în prezent.

Depozite bancare vs. bani la saltea

Este o creştere semnificativă a depozitelor bancare, conform declaraţiilor – 58% acum faţă de 51% în aprilie anul trecut. 23% dintre români ar alege să îşi păstreze banii economisiţi într-un plic în şifonier, în timp ce 1 din 10 vor să investească la bursă prin intermediul unui broker.

Cum plătesc românii comenzile online

În ceea ce priveşte comenzile online, 45% dintre români preferă să plătească online la plasarea comenzii, în special persoanele cu vârste între 45 şi 55 ani (55%), în timp ce 44% preferă să achite comanda cash la livrarea coletului. Plata ramburs este preferată într-o măsură semnificativ mai mare de către tinerii între 18-24 de ani (58%) şi persoanele din mediul rural (53%).

10% dintre respondenţi spun că preferă să plătească folosind cardul, însă la livrarea comenzii. 15% dintre persoanele peste 55 de ani preferă această metodă de plată.

50% dintre români declară că vor folosi din ce în ce mai puţini bani cash decât până acum, într-o măsură semnificativ mai mare persoanele între 45 şi 55 de ani. 34% afirmă că vor folosi banii cash în aceeaşi proporţie ca şi până acum, iar 7% că vor utiliza mai mulţi bani cash decât în prezent. Datele despre utilizarea banilor cash nu s-au modificat comparativ cu aprilie 2022.

Relaţia cu băncile

În ceea ce priveşte relaţia de colaborare între români şi bănci, jumătate dintre aceştia declară că utilizează serviciile unei singure bănci pentru toate operaţiunile şi serviciile de care au nevoie, într-o măsură semnificativ mai mare generaţia Z (63%), persoanele peste 55 de ani (56%) şi cei din mediul rural (57%).

47% dintre respondenţi susţin că utilizează serviciile a 2-3 bănci, iar 3% colaborează cu mai mult de 3 bănci. Persoanele active pe piaţa muncii, în special cei între 35 şi 55 de ani, colaborează cu mai multe bănci decât restul respondenţilor.

Despre Reveal Marketing Research

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piaţă full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiză în peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede că cercetarea de piaţă reprezintă baza deciziilor corecte şi a poziţionării brandurilor. Soluţiile calitative şi cantitative ajută de 14 ani companii din România şi Europa.

Metodologie: Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 15-17.02.2023 pe un eşantion reprezentantiv naţional pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet. Mărimea eşantionului a fost de 1.008 respondenţi, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here