Firea a chemat CGMB ca să legalizeze companiile municipale, a făcut poze și a plecat. Prefectura cere desființarea companiilor. Cum minte Firea legat de corespondența cu Prefectura

0

Ce face primarul general Gabriela Firea când i-am spus argumentat că și în acest an a încălcat legea care o obligă să prezinte un raport anual, până la finalului primului trimestru, cu privire la starea economică, socială si de mediu a Bucureștiului? Se supără și pleacă!, a scris liberalul Gabriel Dumitrașcu pe pagina s-a de facebook.

Acesta a participat, ieri, la întâlnirea convocată de Gabriela Firea pentru a ruga aleșii generali să voteze din nou Companiile Municipale care au fost înființate fără votul legal al CGMB-ului. Primarul general susține că Prefectura Capitalei nu a trimis niciun act sau crere oficială de informații, de aceea Primăria nu ar fi primit niciun răspuns.

Firea și minciuna

Numai că, potrivit unei declarații date de edilul-șef pe data de 7 martie Firea a raspuns public și a recunoscut că a primit act oficial de la prefectură, legat de legalitatea companiilor.

Concret, pe 7 martie spunea Firea:

In urma adresei transmise de catre Prefectul Capitalei, in cursul lunii februarie, Primariei Capitalei, referitor la situatia companiilor municipale, care a facut obiectul mai multor articole de presa si interpelari politice, Primarul General Gabriela Firea a transmis in cursul zilei de astazi un raspuns in care isi exprima surprinderea pentru faptul ca reprezentantul Guvernului in teritoriu, cel care a avizat pentru legalitate toate actele administrative privind infiintarea societatilor comerciale din subordinea Municipalitatii, are o gândire juridică identică cu cea a organizaţiilor politice care doresc schimbarea Guvernului şi oprirea modernizării administraţiei locale a Bucureştiului.

In raspunsul mentionat, Primarul General atrage atentia ca „atât Primăria Municipiului București, cât și Instituția Prefectului Municipiului București funcţionează având la bază cele doua principii constituţionale, şi anume: Principiul autonomiei locale si Principiul descentralizării. Suntem convinşi că în virtutea respectării Constituţiei nu aţi vrut sub nicio formă, prin adresa pe care ne-aţi trimis-o, să încălcaţi aceste două principii”.

Citește și:

UPDATE. Prefectul cere anularea hotărârilor prin care s-au alocat bani pentru Companiile ilegale înființate de Firea. PNL și USR refuză să legalizeze companiile

EXCLUSIV. Curtea de Conturi a luat în vizor companiile municipale înființate de Firea. DOCUMENT

„Ce noroc are că nu sunt consilier municipal, ar fi stat doar pe afară! Tot pe afară o să o las și anul viitor, după alegerile locale!”, a replicat Gabriel Dumitrașcu, care a explicat că după ce început întâlnirea și s-au făcut pozele- primarul general a plecat și nu a participat la discuție.

Cristian Olteanu la dezbaterea privind companiile municipale: Nu trebuie să confirmăm dacă instanța spune că au fost înființate ilegal. Opacitatea pleacă de la primarul general

Primarul Capitalei Gabriela Firea a chemat la discuții liderii de partide din Consiliul General pentru a dezbate situația juridică a patru dintre companiile municipale, declarate de Curtea de Apel ca fiind înființate ilegal. Firea încearcă să salveze alte societăți comerciale care se ocupă de parcări, igienizare, consolidări și iluminat public, după ce a procedat la fel și în cazul Companiei Energetica, desființată și divizată în două companii pentru preluarea activității RADET. 

Liderul consilierilor generali PNL, Cristian Olteanu, critică organizarea tardivă a unei dezbateri pe tema situației juridice a companiilor municipale, spunând că aceasta ar fi trebuit să aibă loc înainte de înființarea lor, de altfel ilegală. „Această dezbatere ar fi trebuit să aibă loc acum doi ani. Orice schimbare în cadrul modelului de conducere administrativ al orașului ar trebui să aibă loc după o dezbatere. V-am spus și atunci că din punctul nostru de vedere trebuie să fie majoritate absolută, iar după ce chiar instanța a spus asta, nu ar trebui să dezbatem noi. Trebuie să ne conformăm. Nu trebuie să confirmăm dacă instanța spune că au fost înființate ilegal”, a declarat Cristian Olteanu. El reclamă și lipsa de transparență a primăriei și a instituțiilor din subordinea sa, iar un alt consilier general liberar prezent la discuții a afirmat că „opacitatea pleacă de la primarul general”. „Opacitatea pleacă de la dumneavoastră, doamnă primar. Vă amintesc că potrivit legii trebuie să prezentanți anual o situație. Nu ați făcut nici anul trecut asta”, a spus el. Firea i-a răspuns ironic că a prezentat în fiecare an un bilanț: „Mă surprinde ce spuneți dumneavoastră. Cred că ați fost plecat din localitate. Eu am făcut bilanț, un raport de activitate pe fiecare domeniu, în fiecare an. Video!”. 

„Decizia instanței este definitivă și nu poate fi încălcată. Pe oportunitate, chiar dacă s-ar găsi o formulă juridică – pe care în acest moment nu o văd – nu este oportun să înființăm companii municipale care vor fi conduse de PSD – ALDE. Am văzut cu toții lipsa de transparență, modul cum se fac angajările și risipa bugetului local. Contrar celor afirmate de doamna Firea, multe dintre aceste companii au prețuri mai mari decât prețurile pieței. Nu vom vota aceste patru proiecte. Companiile ar trebui dizolvate. Ei spun că vor să respecte decizia Curții de Apel, dar dacă era așa, ar fi făcut-o până acum”, a declarat Roxana Wring. Pe ordinea de zi următoarei ședințe de Consiliu General s-ar putea afla proiectele de hotărâre pentru reînființarea acestor companii, de această dată cu votul a două treimi. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here