România are cea mai mare creștere economică anulă din UE în primul trimestru

0
Sursa foto: dreamstime

România a înregistrat cel mai mare avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, arată estimarea preliminară a Eurostat.

PIB-ul zonei euro a scăzut cu 3,2% în primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, iar Uniunea Europeană a înregistrat un recul de 2,6%. Este cel mai sever declin din trimestrul trei din 2009, consemnează agerpres.ro.

Mărcile preferate de români – un demers în vremuri de criză cu ochii spre economia viitorului

Cea mai semnificativă expansiune anuală din UE în perioada ianuarie – martie 2020 s-a înregistrat în România (2,7%), Lituania (2,5%) şi Bulgaria (2,4%). Cel mai semnificativ declin a fost în Franţa (-5,4%), Italia (-4,8%), Spania şi Slovacia (-4,1%)

De asemenea, în primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a înregistrat o scădere de 3,8% şi UE un recul de 3,3%. Acesta este cel mai sever declin de când se publică aceste date, în 1995.

Singurele creşteri trimestriale din UE în perioada ianuarie – martie 2019 au fost raportate în România şi Bulgaria (ambele cu 0,3%) şi Finlanda (0,1%). Cel mai semnificativ declin a fost în Franţa (minus 5,8%), Slovacia (minus 5,4%) şi Spania (minus 5,2%).

Eurostat precizează că în cazul României datele sunt provizorii şi nu există date disponibile pentru Estonia, Irlanda, Grecia, Croaţia, Luxemburg, Malta şi Slovenia. În 9 iunie, Eurostat va da publicităţii a doua estimare privind evoluţia PIB-ul zonei euro şi a UE.

Un semnal că începe repornirea activității economice: Colosus reia licitațiile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here