România, anul 2020: Oamenii au stat închiși în case, urșii au dat năvală în orașe

0

Jandarmii prahoveni au avut, în ultimele două zile, şapte intervenţii pentru îndepărtarea unor urşi care au coborât în staţiunile de pe Valea Prahovei. Acesta este doar cel mai recent episod dintr-un lung film care ar trebui să dea de gândit autorităților. În ultimii ani, urșii coboară în stațiunile Sinaia şi Buşteni și intră în gospodăriile localnicilor. Iar Valea Prahovei nu este o excepție. Brașovul este cunoscut pentru desele și lungile vizite ale urșilor la tomberoane, cartierul Răcădău devenind celebru în toată lumea pentru imaginile care nu se pot vedea în alte orașe din țări civilizate. Urșii își fac de cap și în alte județe, cum ar fi Covasna, Mureș, Harghita sau Argeș, iar explicația este simplă: avem din ce în ce mai mulți urși, animalele nu-și mai găsesc sursele de existență în mediul lor și sunt nevoite să intre în zonele locuite.

Iar în ultimele luni, fenomenul a luat amploare. Măsurile de izolare și de distanțare socială le-au permis animalelor sălbatice să se simtă în siguranță în zonele locuite. Că lucrurile sunt serioase și se pot dovedi din ce în ce mai grave, o dovedește statistica: anul trecut, au fost consemnate câteva zeci de atacuri ale urșilor, opt români pierzându-și viața.

Populația de urși prosperă în România

Conform datele oficiale, în România ar exista 6.500 de urși, adică de departe cea mai mare populație din Europa. Unii pădurari însă consideră că estimarea nu este corectă, ci că în România ar trăi peste 8.000 de urși. Populația recomandată pentru teritoriul ocupat de urși în Romania, de aproximativ 69.000 de kilometri pătrați, este de 4.000 de exemplare. Cert este că ursul, fiind o specie protejată, nu poate fi vânat. Iar cum este în vârful lanțului trofic, nu moare decât de bătrânețe sau, din ce în ce mai frecvent, lovit de mașini.

 Anul trecut, a fost depusă o lege prin care ursul își pierdea acest statul, dar din cauza poziției Uniunii Europene, aceasta nu a mai fost adoptată în forma inițială. Și anul acesta, parlamentarii din zonele în care desele atacuri ale urșilor reprezintă principala grijă a oamenilor au încercat să schimbe câte ceva din legislație. De exemplu, senatorul de covasna  Fejér László Ödön a trimis în urmă cu o săptămână o adresă către Ministrul  Mediului, Costel Alexe, prin care i-a  solicitat „să găsească de urgenţă o soluție pentru a stopa proliferarea populației de urși.”

Soluțiile autorităților

De cele mai multe ori, când este vorba despre urși agresivi, autoritățile decid relocarea lor. Mai este și soluția aducerii în sanctuarul pentru urși de la Zărnesti, județul Brașov, dar acesta se apropie la capacitatea maximă. În acest sens, ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că autoritățile vor depune fișa unui proiect de 10 milioane de euro, bani europeni, pentru construcția unui nou sanctuar pentru urșii din țară în județul Brașov. Alte state din lume privesc extreme de serios incursiunile carnivorelor mari în orașe, alegând de cele mai multe ori să le vâneze deorece susțin că, dacă vopr trăi, exemplarele vor rămâne un pericol constant pentru om. Pentru România, deoarece deține jumătate din urșii Europei, ar mai exista și soluția relocării surplusului de populație de urs în alte state. Însă acestea, chiar dacă nu mai au niciun exemplar în libertate, nu agreează ideea.

Până când guvernanții vor lua o măsură concretă, singurul lucru care le rămâne de făcut românilor este să respecte ceea ce recomandă jandarmii prahoveni în comunicatul în care au anunțat desele incursiuni ale urșilor în stațiunile de pe Valea Prahovei: „În situaţia în care semnalaţi prezenţa unui urs, vă recomandăm: să vă adăpostiţi în locuinţe sau alte spaţii care vă asigură protecţia; să nu vă apropiaţi de el pentru a face fotografii; să nu îl hrăniţi; să nu aruncaţi cu pietre sau alte obiecte; să faceţi zgomot, gălăgia sperie ursul şi astfel poate fi ţinut la distanţă; să nu vă bazaţi că este suficientă distanţă până la urs şi să vă îndepărtaţi de el; să vă păstraţi calmul şi să nu fugiţi. Important: solicitaţi sprijinul jandarmilor apelând numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!”.

ANUNȚ de ultimă oră despre șomajul tehnic

Mărcile preferate de români – un demers în vremuri de criză cu ochii spre economia viitorului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here