Ministrul Muncii, despre situația lucrătorilor români din Germania: “Nu se confirmă în cifre situaţia îngrijorătoare scoasă la iveală din reportajele de presă”

0

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat la audierea în comisiile reunite de specialitate din Parlament că a cerut o verificare în Germania cu privire la sesizările legate de condiţiile de muncă ale lucrătorilor români din această ţară, potrivit agerpres.ro.

„Am cerut o verificare pe teritoriul Germaniei a tuturor sesizărilor – sau din oficiu, sau a mesajelor pe care le primesc personal. Am deja indicii că acest lucru se întâmplă. Sunt gata să merg în câteva zile şi să verific. I-am cerut Ministerului Muncii din Germania şi mi-a confirmat că s-a discutat cu fermierii, cu asociaţiile patronale pentru întărirea măsurilor de securitate şi de prevenţie în fermele în care se lucrează. Mi-au confirmat omologii mei că sunt puse la dispoziţie echipamente minimale de protecţie, aşa cum şi noi facem în România pentru orice angajat”, a precizat Alexandru.

Aceasta adăugat că numărul de sesizări primite în acest sens este „foarte mic”, menţionând că sindicatele din România şi Germania au un contract de asistenţă pentru muncitorii din ţara noastră, dacă întâmpină probleme.

„Numărul de sesizări este foarte mic. Sindicatele din Germania şi Blocul Naţional Sindical din România au un contract de asistenţă pentru muncitorii noştri să le acorde sprijin, dacă întâmpină probleme. Această colaborare dintre cele două sindicate nu au ridicat o situaţie îngrijorătoare – statistic vorbind – cu privire la numărul de sesizări. Nu se confirmă în cifre situaţia îngrijorătoare scoasă la iveală din reportajele de presă”, a afirmat ministrul Muncii.

În martie, pandemia nu a lovit România: Mortalitatea cea mai scăzută din ultimul deceniu


Aceasta a mai precizat că este nevoie de o coordonare la nivel european şi o aducere la zi a discuţiilor cu privire la un minim set de măsuri de protecţie, sănătate şi siguranţă, care ar trebui să se regăsească în formele contractuale de muncă pe care românii le au în ţările membre ale UE.

„Am pus în discuţia recentei şedinţe a miniştrilor Muncii din toate ţările membre, care a avut săptămâna trecută, împreună cu comisarul european, este nevoie de o coordonare şi o aducere la zi a discuţiilor cu privire la un minim set de măsuri de protecţie, de sănătate şi siguranţă, care trebuie să se regăsească în toate formele contractuale pe care românii le au în ţările membre UE. Propunerea mea a fost foarte bine primită, urmând să se declanşeze un mecanism de grup de lucru care să treacă în revistă toate aceste forme de muncă”, a susţinut Violeta Alexandru.

Formular pentru plângeri


Ministrul Muncii a menţionat că a cerut ministerului Muncii din Germania – „şi este în curs de realizare această solicitare – de a pune pe site-ul Inspecţiei muncii un formular în limba română pentru români, pentru a putea face cât mai uşor sesizările”.

„M-am implicat în a solicita comisarului european şi miniştrilor Muncii să aducem la zi aceste diferenţe de cadru legal şi de implicaţii în ceea ce priveşte securitatea socială, contribuţiile plătite pentru toţi cetăţenii europeni, inclusiv pentru români. Aceste pliante, informaţii cu toate datele de contact, sunt la punctele de frontieră, în toate aeroporturile şi la gară. Am vrut – dacă se întâmplă o informare corespunzătoare şi vă spun cinstit că se întâmplă, se distribuie şi se comunică cu românii la plecare. În acelaşi timp, linia verde a Inspecţiei Muncii este la dispoziţia oamenilor, verific zilnic care este stadiul sesizărilor făcute şi modul în care se răspund şi se acordă sprijinul necesar. Aceste probleme vin din „spate”, nerezolvate de niciun guvern”, a încheiat Alexandru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here