Primul cartier de bordeie din România

0

Un grup de tineri a construit, lângă Timişoara, un cartier de bordeie. Chiar dacă locuinţele seamănă cu cele folosite în urmă cu sute de ani, iniţiatorii proiectului şi-au propus să le vândă cu până la 75.000 de euro fiecare. Spun că bordeiele, făcute din lemn şi argilă şi acoperite cu iarbă, sunt mult mai confortabile şi prietenoase cu mediul decât orice apartament dintr-un bloc.

O metodă inspirată de pe vremea lui Ştefan cel Mare, când bordeiele erau proiectate astfel, pentru a fi ferite de ochii otomanilor. Casele erau săpate în pământ, iar, deasupra erau plantate legume şi zarzavaturi. Pe de-o parte erau camuflate, pe de alta, temperatura era menţinută.

Vlad Stanciu – inițiator proiect: Reglează umiditatea în aer și funcționează ca baterie termică. Umiditatea rămânând constantă, noi putem garanta că nu o să crească bacterii, mucegaiuri, nu o să se facă condens.

Arhitecții au construit deja un cartier prototip la Săcălaz, lângă Timişoara.

Vlad Stanciu – inițiator proiect: Pornind de la materialele care se foloseau pe vremuri, acum se fac în autobetonieră, se toarnă în cofrag și au proprietăți similare cu acelea. Toți pereții de la această casă i-am făcut în 2 zile.

Eco bordeiele sunt tencuite cu argilă.

Vlad Stanciu – inițiator proiect: Vara pe pereți se face o micro evaporare, așa cum se întâmplă la casele batrânești, că asta face argila, și atunci răcorește putin, iar iarna e ca si o teracotă odată ce s-a încălzit rămâne caldă.

Pereții îşi reglează singuri nivelul de umiditate. Variatiile sunt atent monitorizate cu o aplicaţie.

Vlad Stanciu – inițiator proiect: Iarna, când sunt -20 de grade afară, casa se poate încălzi, într-o oră ajunge la +25 grade.

Andrei Basarabă – administrator proiect: Absoarbe aerul viciat din băi și din bucătărie și introduce aer proaspăt în spațiile de locuit.

Eco bordeiele sunt garantate pentru 50 de ani.

Vlad Stanciu – inițiator proiect: Avem vegetația pe acoperis care înlătură sau oprește razele soarelui și, fiind pământ dedesubt care e umed, avem o coajă răcoroasă a casei vara. 

Cartierul prototip a fost construit cu bani europeni. Prețul unui eco bordei începe de la 47.000 de euro și ajunge până la 75.000, în funcție de suprafață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here