În plină pandemie, concedieri și demisii în lanț din sistemul medical. Cine sunt vinovații

0

UPDATE 2 Demisii în masă ale personalului medical de la Spitalul de Neurologie Brașov și de la Spitalul CFR din Timișoara.

UPDATE Cele 5 asistente și cele 5 infirmiere de la Spitalul Municipal Orăștie și-au retras demisiile, medicul a rămas în izolare la domiciliu.

Mai mulți medici de la Spitalul Mioveni, inaugurat anul trecut, și-au dat ieri demisia după ce s-a decis ca unitatea să devină suport pentru COVID-19. Astăzi, situaţia incredibilă s-a repetat la secţia de ATI a Spitalului din Orăştie. Singurul medic de terapie intensivă, 5 asistente și 5 infirmiere au demisionat. Mai mult, personalul medical ar fi plecat imediat după anunț, lâsând pacienţii în grija unei singure asistente.

Cât timp la Mioveni, personalul medical susține că spitalul nu este pregătit pentru lupta împotriva coronavirusului, neavând nici echipamentele de protecție necesare și nici măcar secție de boli infecțioase, cei de la Orăștie ar fi plecat din cauza fricii. Cel puțin acest lucru a fost susținut, la Digi 24, de Grațiela Achim, managerul Spitalului Municipal Orăștie.

Paradoxuri românești

O situație și mai bizară s-a înregistrat la Spitalul Socola din Iași. Libertatea a publicat informația că 90 de asistente și infirmiere că sunt concediate de instituția sanitară, motivația celor care au luat decizia fiind că bugetul spitalului nu ar fi ajuns pentru plata tuturor salariilor. Înainte însă, managementul ar fi solicitat DSP Iași detașarea personalului la alte unități medicale, dar nu ar fi primit niciun răspuns.

Gruia Stoica: Cerem Guvernului să ne dea voie să ajutăm!

Prin urmare, știindu-se criza de personal medical din toată țara, autoritățile au fost incapabile să ia niște decizii de bun-simț.

 Partea bună este că un număr important de medici și asistenți au acceptat detașarea la unități medicale care au nevoie de personal, un exemplu fiind Spitalul Județean de Urgență  Suceava. Aici, umărul pacienților internați cu COVID-19 a ajuns la 224, iar alți 86 de pacienți din spital sunt internați cu alte afecțiuni. Personalul medical a fost suplimentat aici cu medici detașați de la unități medicale din zona Moldovei.

Cine greșește și cât de grav

O altă situație curioasă se vede și în numărul mare al concediilor medicale din unitățile sanitare și, mai ales, din Direcțiile Publice de Sănătate.
Întrebarea care se ridică este dacă personalul medical care alege să nu intre în lupta cu Covid-19 are dreptate. Cert este că ceea ce fac nu este corect, asta cu atât mai mult cu cât societatea a făcut eforturi mari să aducă salariile la nivelul din străinătate. În schimb, trebuie recunoscut că au circumstanțe atenuante, lipsa materialelor de protecție și neaplicarea unor proceduri esențiale crescând mult riscul pe care aceștia și-l asumă.

Florin Cîțu: La creditele ipotecare nu se va mai plăti dobandă la dobândă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here