Fake-news în România pe tema vaccinării

0

Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 atrage atenţia că în spaţiul public, în special pe internet, au început să fie distribuite informaţii false, imprecise, inexacte sau înşelătoare despre campania de vaccinare din România. Spre exemplu, pe Facebook a fost distribuită o „informaţie” despre faptul că „la spitalul Baltasar din Bucureşti, o asistentă medicală moare, la o oră după vaccin! Era sănătoasă şi în floarea vârstei”.

„Situaţia privind vaccinările, reacţiile adverse şi natura acestora este publicată în fiecare zi, în jurul orei 18.00, de către CNCAV pe site-ul oficial, www.vaccinare-covid.gov.ro, şi trimisă, spre informare şi publicare, reprezentanţilor presei”, se precizează într-un comunicat al comitetului de coordonare.

Potrivit ultimei situaţii publicate, în România, numărul total al persoanelor vaccinate de la începutul campaniei de vaccinare este de peste 10.500, iar numărul total de reacţii adverse (comune şi minore) este de 26 (4 reacţii locale cu durere la locul injectării şi 22 reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie).

Nu s-au înregistrat cazuri de reacţii adverse severe şi nici cazuri de deces.

„Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”, la care pare că face referire conţinutul respectiv, nu are centru de vaccinare şi este arondat Spitalului „Obregia”, la care nu a început vaccinarea. Prin urmare, precizăm că respectivul conţinut este în totalitate fals, înşelător, având potenţialul de a crea o stare emoţională negativă (panică, neîncredere, frică)”, spun reprezentanţii autorităţilor.

Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 recomandă cetăţenilor să verifice:
* credibilitatea sursei care a publicat informaţia;
* numele domeniului de internet folosit; atenţie la denumiri neobişnuite, generice sau obscure, la domenii care mimează website-uri cunoscute de ştiri;
* tipul de organizaţie/ actor media care a publicat informaţia;
* autorul articolului (sugerăm prudenţă dacă informaţia este anonimă);
* calitatea redactării şi stilul articolului (greşeli de gramatică, de punctuaţie şi ortografie, utilizarea în exces a funcţiei ALL CAPS, punctuaţie excesivă pentru un efect de dramatism;
* coerenţa textului;
* caracterul excesiv de emoţional/ dramatic al textului;
* data publicării;
* sursele de date/informaţii şi declaraţiile citate (care să poată fi consultate independent).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here