Efecte devastatoare în cazul unei pandemii de coronavirus. Economiștii au făcut calculele

0

Perspectiva sumbră că epidemia de coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării pune sub semnul întrebării stabilitatea economiei mondiale, transmite Bloomberg. Economiştii de la Oxford Economics sunt de părere că o criză medicală internaţională ar putea anula mai mult de 1.000 de miliarde de dolari din PIB-ul global.

Fondul Monetar Internațional a făcut deja o primă revizuire a estimării referitoare la avansul economiei mondiale din acest an, și a redus creșterea economică estimată cu 0,1 puncte procentuale, din cauza extinderii rapide a epidemiei cu noul coronavirus.

Economiştii de la Oxford Economics sunt de părere că o criză medicală internaţională ar putea anula mai mult de 1.000 de miliarde de dolari din Produsul Intern Brut global. Aceasta ar fi nota de plată provocată de creşterea absenteismului la locul de muncă, productivitatea redusă, diminuarea călătoriilor, perturbarea liniilor de aprovizionare şi reducerea comerţului şi investiţiilor, transmite Bloomberg, citat de Digi24.ro

Citiți și:
Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății: Lumea trebuie să se pregătească de o eventuală pandemie

Pentru moment, oficialii băncilor centrale şi guvernele continuă să mizeze pe faptul că epidemia de coronavirus nu va afecta prea mult economia mondială şi, posibil, va înregistra o revenire rapidă după ce criza virusului va fi rezolvată. Însă în ultima vreme această atitudine încrezătoare începe să fie pusă sub semnul întrebării.

Evaluarea Oxford Economics cu privire la impactul unei pandemii globale sugerează un cost de 1.100 miliarde de dolari pentru economia mondială, iar atât SUA cât şi zona euro ar intra în recesiune în prima jumătate a lui 2020. Oxford Economics a descris un astfel de scenariu drept „un şoc scurt dar foarte violent la adresa economiei mondiale”.

Pe lângă ţinerea sub control a virusului, un factor important şi o mare necunoscută pentru economiştii care fac previziuni îl constituie acţiunile băncilor centrale şi guvernelor pentru a limita efectele. Cu toate acestea, pentru Drew Matus, analist la MetLife Investment Management, politica monetară de una singură nu va fi suficientă.

„Opinia mea este că nu va putea fi rezolvată prin modificarea dobânzii de politică monetară. Oamenii sunt preocupaţi de familiile lor, au îngrijorări cu privire la starea lor de sănătate. O reducere de dobândă cu 25 de puncte de bază nu este suficientă pentru a-i încuraja pe oameni să meargă să facă cumpărături”, a apreciat Drew Matus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here