Klaus Iohannis: În această seară, Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat

0

Președintele Klaus Iohannis a anunțat în această seară că Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat, urmând ca mâine șeful statului să aibă o nouă rundă de consultări cu partidele parlamentare.

Vă prezentăm mai jos principalele declarații făcute de președintele României:

În această seară, domnul Orban şi-a depus mandatul de premier desemnat.

Motivaţia e pe cât de simplă, pe atât de clară. Regulamentul activităţilor comune prevede un termen de 15 zile în care trebuie să se pronunţe Camerele. Aceste 15 zile s-au epuizat. În esenţă, ştim. Situaţia se datorează PSD, care a boicotat şedinţa de ieri. 

Riscăm să intrăm într-un blocaj. Acesta e ultimul lucru.

Am acceptat această depunere de mandat din partea lui Ludovic Orban. În consecinţă, voi convoca consultări cu partidele parlamentare, consultări care vor începe la ora 16 şi care se vor termina în jur de ora 20. Apoi voi veni în faţa naţiunii. 

Întrebat dacă doreşte să formeze o nou majoritate parlamentară, Iohannis a spus că intenţia preşedintelui totdeauna este „de a da ţării un guvern”.

Şeful statului a refuzat să comenteze informaţiile apărute pe surse referitoare a numele unui viitor premier desemnat.Klaus Iohannis a spus despre Ludovic Orban: „Rămâne prima mea opţiune pentru premier”.

De asemenea, întrebat dacă va desemna un premier înainte de motivarea CCR, Iohannis a spus că această chestiune este independent de ceea ce se petrece la CCR.

„Sunt şanse ca una şi cealaltă (desemnarea şi motivarea CCR – n.r) să nu fie legate” a spus Iohannis.

Întrebat dacă doreşte cooptarea USR la guvernare, Iohannis a spus că „regula nu este ca preşedintele să adune o majoritate, ci să desemneze o persoană pe care o consideră capabilă să meargă şi să adune o majoritate în Parlament”.

El a subliniat că nu face consultări pro forma, ci pentru a afla opiniile partidelor politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here